26 November, 2014

Во Скопје може и без кола!

Скопје е загаден град и тоа ни пречи на сите. Ни пречи кога шетаме, ни пречи кога возиме точак, ни пречи кога вежбаме на отворено, ни пречи секој пат кога ќе излеземе надвор, од која било причина. Не сме изолирани ни во нашите домови и коли, воздухот е насекаде ист!
Воздухот е за сите ист, но различни превозни средства различно влијаат.
Сите сме одговорни за загадувањето, но со менување на превозните навики можеме да го намалиме.
 
Автомобил не е единствен начин на превоз во Скопје.
На помали дестинации може и пеш, на средни со точак, на подолги со автобус!
Кога мора со автомобил, сподели превоз!
 
Група активисти #НаТочак се обидоа да ги поттикнат своите сограѓани да пробаат да ги променат навиките укажувајчи им на останатите опции за превоз.
 
Исфилтрирај ги превозните навики за почист град за мене, за тебе, за нашите деца.
*** Потсетување: попладнево, со почеток од 17:30 во Скопје ќе се вози 31-та Критчна маса со тема „Исфилтрирај ги навиките! Не чади, диши со полни гради“ (линк)
 
 

  

0 comments:

Post a Comment