22 September, 2015

Сакаме вистински Ден без автомобили!

Денес е Денот без автомобили, завршен ден на Европската недела на мобилност.
Денот без автомобили треба да ја прати пораката дека не треба да сме зависни од автомобилот, дека дел од патувањата можеме да ги пренасочиме на одржлив превоз (пешачење, велосипед, јавен транспорт). Со ова би доживеале ден со помала бука и загадување, помалку гужви и повеќе радост, што и се случува во оние градови кои го реализираат доследно овој ден.
Велосипедската парада која се случува неколку години по ред во Скопје не може да се нарече Ден без автомобили.
Ден без автомобили не е церемонијален настан кој трае 2 часа! За 2 часа можеме само да се провозиме, да се сликаме и да завршиме со забава во парк. Но каде е тука пораката за мобилност.
Денот без автомобили треба да биде градска прослава на одржливиот транспорт! Ден кој сите граѓани ќе го живеат! 
Барем одредени делови од градот (неколку соседства и главни улици) треба да бидат car-free во текот на целиот ден, не само церемонијално на неколку часа.
Изговорите од типот негативни реакции од граѓаните за затворање на улици за автомобилски сообраќај не ги прифаќаме. Штом можат да се затворат Скопската обиколница и Димитрија Чуповски за комерцијални цели, концерти и прослави, и покрај толку реакции на граѓаните, сметаме дека е многу пооправдано да се затворат за повисоко јавно добро!
Честит Ден без автомобили, во надеж дека еден ден Градот ќе ги разбере придобивките и вистински ќе го реализира.
 
 

Да го следиме примерот на Париз! 
Овој 2-милионски град (2 милиони во административните граници, 10 милиони во урбаната област) годинава организира Ден без автомобили на значителен дел од својата територија (темно зелено на мапата), а на остатокот не забранува индивидуален автомобилски превоз, но ја ограничува брзината на 20 km/h (светло-зелено) и само советува луѓето да ги остават автомобилите. 
Еден од најзагадените градови во светот, ги става луѓето и квалитетот на животот во фокус, зашто му е неопходна промена. Неопходна му е промена и на загаденото Скопје и сигурно ваков Ден може да организира и нашиот значително помал град! Ако намерите на локалната власт самоуправа за Скопје вело-град и Скопје град со почист воздух се искрени, очекуваме наредната година вистински Ден без автомобили!
Поради безбедносниот аспект, очекуваме најава за промени во инфраструктурата уште сега!
Замислете, локалната власт на Париз жали што добиле дозвола од надлежните за забрана за автомобили само за толкав дел од градот (темно зелените области се car-free, освен за јавен превоз и специјални возила). Па за наредната година планираат уште поамбициозен проект.

0 comments:

Post a Comment