26 February, 2016

Bikes Vs. Cars - проекција на документарен филм


Проекција на Bikes Vs. Cars


Место: Кинотека
Датум: 3.03.2016 (четврток)

Почеток: 19:45 - кратки филмови, 20:15 - bikesVScars
Facebook настан: линк
-------------------------------

Bikes vs Cars е американски документарец за велосипедите и нивниот потенцијал како алатка за промена. Го потенцира конфликтот во градовите помеѓу велосипедите, автомобилите и зголемената зависност од фосилни горива. 

Филмот зборува за тоа кое е местото на одржливите начини на превоз во политиките и на улица, како градовите се трансформираат во автоцентрични под влијание на различни притисоци и интереси, но и како преминуваат кон мултимодалност поради подигнувањето на свеста во денешно време. 
Во ситуација со сè поголеми гужви и нездраво долго време поминато во кола, климатски промени и жртви на улиците, се увидува дека не постои град во светот кој квалитетно го решил прашањето на мобилноста базирајќи се само на автомобилот. Се случува промена на парадигмата паралелно на повеќе меридијани во светот. А промената почнува од долу, од обичните граѓани! Го имаат велосипедот како алатка.

Во многу сцени, иако далеку од нас, ќе го препознаеме и Скопје.

Линк до филмот: 
http://www.imdb.com/title/tt4397346/

Благодарност до Кинотека за просторот и до Битола НаТочак за набавувањето и преводот на филмот.
-------------------------------
Кинотека е едно од местата во Скопје каде безбедно може да го паркирате точакот додека гледате филм:Дојдете порано за да си зафатите место. Влезот е бесплатен, но бројот на места за седење
 е лимитиран.

Целосната програма на настанот:


0 comments:

Post a Comment