26 June, 2017

Критична маса #62: Заспана контрола - сообраќај чудовиште!

Датум: среда, 28.06.2017
Почеток: 19:00 ч, Плоштад Македонија
Протестен пикник: 19:30, бул.Климент Охридски
--------------------------------------------------------------------
Facebook настан: линк

Рута: линк
Промотивни материјали линк
Надлежности на институции за нелегалното паркирање: линк
Вело-експеримент за една поинаква ситуација: линк
---------------------------------------------------------------------
постерот за КМ #62
Правото на слободно движење ни е уставно загарантирано на СИТЕ граѓани.
За тоа право да се реализира постојат закони кои регулираат дека коли НЕ СМЕАТ да се паркираат онаму каде попречуваат и загрозуваат нечие движење. Затоа постојат и пропишани казни, за случаи кога некој ќе се дрзне да го загрози тоа право некому.
Но дали некој тоа го спроведува? 


За проблемот со нелегалното паркирање и узурпирање простор за движење сме посветиле многу критични маси досега, но очигледно не било доволно.
Со оваа Критична маса сакаме акцентот од личната несовесност (која секако постои) да го ставиме на одговорноста на институциите, пред сè
сообраќајната полиција...Зашто токму тоа е поентата на сообраќајната полиција, да интервенира онаму каде нема лична одговорност и да помогне сообраќајот да се одвива безбедно за сите. 


Слично како што „кога мачката не е дома, глувците оро играат“ така и „кога нема сообраќајна контрола, колите оро играат“ и ни го блокираат движењето на секој чекор, во секој час, секој ден, во секој дел од градот. Во такви услови, сообраќајот буквално за сите станува чудовиште!


Затоа ние со нашите точаци симболично само на
еден час, во само еден ден од месецот ќе се позиционираме на само еден сегмент од еден булевар на коловозни ленти.
Со тоа ќе испратиме порака до сообраќајната полиција дека е одговорна да ни обезбеди слободни патеки.
Се среќаваме во 19:00 на Плоштад Македонија (според летно сметање на Критична маса).
Возиме кратка рута поради топлото време, но и поради крајната цел - протестниот пикник на Климент Охридски, една од улиците каде на граѓаните на Скопје не им е обезбедено безбедно и проточно движење на точак.Спремете пораки, спремете картони или пикник-ќебенца.

Да ја разбудиме сообраќајната контрола!
Но да ја разбудиме и свеста дека улиците се за да им служат на ЛУЃЕТО.
Дека градот е за да чувствуваме безбедно, комотно и пријатно во него!


Витези на точак, да го победиме чудовиштето од сообраќај!

*** Повикуваме на пикникот да ни се придружат сите граѓани кои гледаат проблем во толерирањето на нелегалното паркирање, луѓе кои пешачат (тоа се веројатно сите), луѓе кои возат точак, родители со деца кои сакаат слободно да ги шетаат во детски колички, лица со посебни потреби на кои движењето градов им го прави речиси невозможно, совесни возачи на коли кои си паркираат соодветно и легално... Се гледаме!*** Во зависност од ситуацијата, секогаш се возможни промени на рутата на лице место.
*** Секој учесник вози на своја одговорност. 

--------------------------------------------------------------
Критична маса е неформален велосипедски собир кој се случува во над 300 градови во светот.
Нема лидери, нема формална организација, само група на свесни луѓе кои сакаат подобар вело-град.
Од мај 2012-та се случува еднаш месечно и во нашето Скопје!
Возиме секоја последна среда во месецот по различна рута и со различна тема.

Критична маса во Скопје е самоодржлив, саморегулиран и самофинансиран месечен собир на урбаните велосипедисти кој зависи од придонесот на секој учесник, пред сѐ од неговото појавување на собирот и покажување бројност („Нѐ има, земете нѐ предвид“), од активната грижа настанот да помине во најдобар ред, а потоа и од донациите за промотивните материјали, волонтерскиот придонес во: осмислувањето на настанот, неговата промоција и се разбира во креативната страна на возењата. До овој момент, скопјани 61 пат возеа масовно по скопските улици, на 61 различнa темa поврзанa со урбаниот велосипедизам.
Да ги освоиме по 62-ри пат улиците со нашите точаци, активно, ангажирано, свесно, заедно, со полни срца!
Приклучи се! Ангажирај се!
Може да нé има повеќе! Скопје може да стане подобар град!
--------------------------------------------------------------

0 comments:

Post a Comment