27 June, 2017

Вело - експеримент за една поинаква ситуација

Пред ~ 1 седмица решивме да направиме мал експеримент за една поинаква ситуација... Да зафатиме место колку за 2 коли од една лента од булевар кој има 3 ленти во секоја насока...И тоа во ден и термин кога речиси и нема сообраќај...

На овој булевар во скоро време добивме велосипедски ленти, но многу повеќе се користат како паркинг, а полицијата ја нема да го заштити велосипедскиот простор.
Поентата ни беше да го свртиме вниманието на нефер третманот од институциите и да ја креираме обратната ситуација, лабаво да користиме автомобилска лента...
Во еден идеален град не би ни имало толку автомобилски ленти и луѓето би можеле да го користат јавниот простор на многу поинтересни начини...Ко групата на сликата :)

Знаете што се случи?
Ни ја потврдија поентата и потребата од акцијата! :)
Во рок од 7 минути откако се сместивме на коловозните ленти, поточно во моментот кога се раскревавме (акцијата траеше точно 7 минути, проценивме според времето од фотографиите)) пристигна полициско возило по пријава од граѓанин дека некој го попречувал сообраќајот.
Им објаснивме која ни е поентата на акцијата и полицајците беа многу коректни, но не се задржаа доволно долго да им кажеме дека истата ЕФИКАСНОСТ ја очекуваме и кога пријавуваме за блокирање ОД КОЛИ на ПЕШАЧКИ СООБРАЌАЈ, ВЕЛОСИПЕДСКИ СООБРАЌАЈ итн.

Патеките за овие типови немоторен сообраќај се помалку на број, потесни по димензии, нема алтернативи (за разлика од 3-те ленти за коли тука) и се предвидени за ранливите учесници во сообраќајот.
Сообраќај не се само коли!
И кога сме на точак сме сообраќај и градот е на сите!
Да се избориме за нашиот простор!
Да се избориме паркирањето врз пешачки и велосипедски патеки да се санкционира, како што е и пропишано во законите.
Дојдете на Критична маса и протестен пикник утре, во среда. Информации,
тука.

Линк до Facebook албумот од акцијата
Линк до Facebook албумот од секојдневното узурпирање на велосипедските ленти од возилата.0 comments:

Post a Comment