12 September, 2017

Спомен за Ненад, безбедни улици за сите!

Датум: четврток, 14.09.2017
Почеток на рута: 17:00, плоштад Македонија
Крај на рута: 18:00, крстосница Драчево - Батинци, на Мирен протест за Ненад
Крај на протест и тргнување кон центар: 19:00
---------------------------------------------------------------------
Facebook настан за возењето: линк
Facebook настан за протестот: линк
Руталинк
---------------------------------------------------------------------


Во четврток се придружуваме на протестот на семејството на Ненад Пешевски, на неговите блиски, соседи, на сите луѓе кои се потенцијални жртви на небезбедните скопски улици. 
Ненад почина на 30-годишна возраст после удар од камион додека го возел својот велосипед на крстосницата меѓу Батинци и Драчево.

Вакви вести слушаме речиси секојдневно.
Оваа серија на убиства во сообраќајот мора да престане! 
Скопје е град, не бојно поле! 
Има начини како да се зголеми безбедноста кои се општо познати, но недостасува политичка волја.
Да ги размрдаме одговорните! 
Во текот на наредните денови во настанот на Facebook ќе споделиме повеќе информации за случајот на Ненад, за незбезбедноста на скопските улици и предлози како да станат побезбедни.

Придружете ни се во битката за побезбедно Скопје!
Никој не замислува дека вакво нешто баш нему или на негови блиски ќе им се случи, но се случува, без разлика дали е централно градско подрачје, приградска населба...
Затоа, заедно да спречиме идни жртви!
Спомен за Ненад, безбедни улици за сите!

Се собираме во четврток на Плоштад Македонија во 17:00 и возиме точаци заедно до местото на протестот на семејството (18:00), поточно крстосницата пред Драчево. 
Протестот е планиран да трае до 19 часот по што ќе се вратиме заедно до Плоштад Македонија.
Ве молиме бидете на време на местото на чекање.

На локацијата ќе биде поставен бел точак за спомен (ghost bike), како изразување почит за жртвата, но и како потсетник за учесниците во сообраќајот за вакви случаи да не се повторат.
Ќе возиме по оваа рута:
goo.gl/Arx8o8
Линк до официјалниот настан за протестот:
goo.gl/HAFpkY

Доколку сте во можност, спремете ваши пораки на хамер или платно за протестот.
И не заборавајте ги вашите светла. Ќе возиме навечер по регионален пат.

0 comments:

Post a Comment