22 October, 2017

Критична маса #66: Нови градоначалници. Стари проблеми. Тука сме!

Датум: среда, 25.10.2017
Почеток: 17:30, Плоштад Македонија
Крај: 19:00, МКЦ

--------------------------------------------------------------------
Facebook настан: линк
Рута: линк
Промотивни материјали линк

--------------------------------------------------------------------


Постерот за КМ 66Нови градоначалници. Стари проблеми. Тука сме.
Имаше мали подобрувања низ годиниве додека постоиме, на тоа се радуваме.
Но големите проблеми се сè уште тука.
Нелегално паркирање, град заробеник на автомобилите, жртви во сообраќај, жртви од загадување, седечки начин на живот, недостиг од активен транспорт, недостиг од специјалeн простор за јавен превоз, велосипеди и пешаци, метеж, бучава, хаос, непристапност, неквалитетна средина за живеење.
Затоа - тука сме!
Да покажеме дека луѓето може да се движат и поинаку, а не цело време и не само со кола. Тука сме.
Да побараме мултимодално, а не автоцентрично планирање. Тука сме.
Да побараме поодговорно планирање, планирање за заштита на човечки животи и пријатно живеење, наместо планирање за големи брзини. Тука сме.
Да ги поддржуваме добрите политики и да ги критикуваме лошите. Тука сме.
Да пријавуваме проблеми и да се радуваме на малите победи. Тука сме.
За безбедни улици, тука сме.
За велосипедска мрежа низ цел град, тука сме.
За град кој се движи на незагадувачки и активен, здрав начин, тука сме.

Во среда на плоштад Македонија од 17:30. Таму сме ;)
Возиме низ Аеродром, завршуваме пред МКЦ и продолжуваме на Ехо фестивал.


Борбата продолжува, придружете ни се како учесници на Критична маса и како активни граѓани за поубаво Скопје. Тука да сме!


--------------------------------------------------------------------
Критична маса е неформален велосипедски собир кој се случува во над 300 градови во светот.
Нема лидери, нема формална организација, само група на свесни луѓе кои сакаат подобар вело-град.
Од мај 2012-та се случува еднаш месечно и во нашето Скопје!
Возиме секоја последна среда во месецот по различна рута и со различна тема.

Критична маса во Скопје е самоодржлив, саморегулиран и самофинансиран месечен собир на урбаните велосипедисти кој зависи од придонесот на секој учесник, пред сѐ од неговото појавување на собирот и покажување бројност („Нѐ има, земете нѐ предвид“), од активната грижа настанот да помине во најдобар ред, а потоа и од донациите за промотивните материјали, волонтерскиот придонес во: осмислувањето на настанот, неговата промоција и се разбира во креативната страна на возењата. До овој момент, скопјани 65 пати возеа масовно по скопските улици, на 65 различни темa поврзани со урбаниот велосипедизам.
Да ги освоиме по 66-ти пат улиците со нашите точаци, активно, ангажирано, свесно, заедно, со полни срца!
Приклучи се! Ангажирај се!
Може да нé има повеќе! Скопје може да стане подобар град!
--------------------------------------------------------------

0 comments:

Post a Comment