28 April, 2018

Вело-инспекција на бул. Христијан Тодоровски - Карпош


Во недела, 29.април 2018 година ќе правиме мини-акција на ново-промовираното проширување на ул.Христијан Тодоровски Карпош. Според она што го видовме на објавите од Град Скопје и медиумите, убедени сме дека не се задоволени елементарни услови за пешачење и возење точак. 

Лево: Слалом за пешаци, нема патека за точаци. Средина: писти за автомобили
Се сеќавате на ова видео? 


На него во 2012-та година прикажавме како е да се движи човек на точак или пешки на таканаречените (тогаш новопроширени) булевари: Илинден, Климент Охридски, Теодосиј Гологанов...
Дефиницијата за булевар опфаќа соодветно решение и за пешачки и велосипедски сообраќај, не е доволно само да ставите 4 ленти за возила и да се фалите дека сте направиле булевар.
Ако не сте мислеле на пешачењето и возењето точак со барем еднакво, ако не и поголемо внимание од возилата, тогаш не сте направиле булевар, тогаш сте направиле автопат. 
Се сомневаме дека и при проширувањето на Христијан Тодоровски Карпош дури 5 и пол години после ова видео и 5 години дискусии со Град Скопје нема обезбедени соодветни услови за пешачење и возење точак, дека грешките се повторуваат, а лекциите не се научени, Скопје сè уште се планира и гради автоцентрично.
Затоа во недела на 29.април ќе направиме една вело-инспекција.
Се чекаме во 17:30 на Плоштад Македонија и заеднички се упатуваме кон бул. Х.Т.Карпош.
Резервирајте го терминот 17:30-19:30.

Ќе возиме по следнава рута:

Ќе возиме преку ул. Кирил и Методија и бул. Кочо Рацин бидејќи таму моментално се работи на вело-патеките, попатно и на тој дел да му направиме “инспекција“.
Кој што може нека земе: обично метро, пантлика (долго метро), камера за сликање и/или снимање, и други алатки за кои мислите дека се соодветни.
Доколку сте сигурни дека може да дојдете и да земете нешто, би било добро да ни пишете за да се организираме подобро.
И да не можете ништо да земете, доволно ќе биде и вашето присуство за дискусија и асистенција :)

0 comments:

Post a Comment