28 January, 2013

Критична маса #9- Избори се за водух!


Датум: 30.01.2013 Место на чекање: спортски терени на СУГС „Р.Ј. Корчагин“ Време: 17:30

Промотивни материјали: линк.
Facebook настан: линк Во месецот во кој загадувањето на воздухот во Скопје е најалармантно, ја возиме деветтата по ред Критична маса посветена токму на овој проблем.
Критична маса го слави возењето велосипед и како најеколошки тип на транспорт!

Избори се за воздух!Скопје се дави во смог и во сообраќајни гужви. Се дават и други градови поради зголемената концентрација на луѓе и активности. Но згуснувањето освен што е извор на проблеми, може да биде и основа за нови сообраќајни решенија како што е ефикасниот јавен транспорт комбиниран со велосипедскиот и пешачкиот. Градовите планирани да одговараат на автомобилот пред луѓето, повторно стануваат хумани места за живеење.

Каде е Скопје?
Скопје пред се’ мора да ја измери сообраќајната структура, уделите на различните типови сообраќај во вкупниот. Скопје мора да види од кои се извори и во колкав удел му доаѓа загадувањето кое УБИВА луѓе.
Ниеден град не го решил проблемот со аеро-загадувањето со чекање дожд или ветер да го однесат смогот или со давање предност на возењето автомобил. Помеѓу другите активни мерки, потребно е целосно реобмислување на приоритетите во сообраќајот.

Тоа е јасно, но што во меѓувремето се случува со нашиот личен избор на дневно ниво?
Погледнете околу вас. Во 3 од 4 автомобили се вози по само еден човек, автобусите се најчесто полупразни, а луѓе на точак?
Истовремено, најголем дел од секојдневните патувања на најголем дел од граѓаните се помали од 5км, дистанца совршена за на точак и бесмислена за со автомобил.
Ќе придонесуваме кон поголемо загадување или ќе споделуваме патување со автомобил со пријателите; ќе се возиме почесто со јавен транспорт на подолги дистанци и на пократки ќе го реактивираме точакот?


Секој точак на улиците е еден автомобил помалку. Секој нов велосипедист значи помалку штетни гасови и за себе и за оној кој вози автомобил. Автомобилот, докажано, воопшто не го штити патникот од ситните штетни честички.
Но на точак не само што не е поголем ризикот по здравјето, туку и придонесуваме повеќе во битката не само за подобар живот, туку за живот воопшто.
На годишно ниво, заради загадениот воздух, својот живот го губат 1350 жители на Македонија, а бројот на заболени е уште поголем. Од ништо. Од воздух. Свесни ли сме колку е тоа сериозно?

Изворот на живот стана извор на смрт. На луѓето пред само еден век тоа би им звучело нелогично. Но се случува. Колку и да се апсурдни, тоа се предизвиците и битките на нашето време. Да дишеме нормален здрав воздух, да живееме во хумани места.
2013 е година на воздухот во Европа. Ситуацијата е сериозна и во други градови.
Разликата е во тоа што некои градови порано увидуваат дека мора да се преземе нешто.
Зошто да одолговлекуваме кога ги знаеме решенијата и кога може да потекнат од секој од нас лично?
Не загадувај!
Вози точак секој ден!


Избори се за воздух!

*Понесете разни светлечки и звучни реквизити. Од дел од претходните донации ќе обебедиме заштитни маски со кои симболично ќе ја извозиме рутата низ индустриска зона сместена во градот: www.0.mk/km9View Критична маса - Скопје на точак #9 in a larger map


*Ќе има дружење со чај на крај
*Возете одговорно, внимавајќи на себе и на другите

Огромна благодарност за поддршката. Се гледаме во среда во 17:30!

26 January, 2013

Промотивни материјали КМ#9

Плакат [дизајн: Кирил Стоилов]

Плакат КМ9

Флаер

предна страна - за печатење - (tif)

Предна страна (png)
задна страна - за печатење - (tif)

Задна страна (png)

Банери

300 x 250

980 x 100

849 х 316

980 x 750

Џингл

All credits go to Foolish Green.
25 January, 2013

Радио џингл #КМ9

All credits go to Foolish Green.