23 July, 2017

Промотивни материјали за КМ #63: Замисли го Скопје како вело-град


Промотивните материјали од овој блог-пост може слободно да се споделуваат, печатат, да се лепат на соодветни локации во градот, да се користат во рамки на објави за настанот или како линкови.
Однапред ви благодариме на сите за помагањето да се прошири информацијата за Критична маса #63 и за споделувањето на вашите веловизии со хаштагот #веловизија, а на Eм ѝ благодариме за нејзината вело-фантазија преточена во цртежот за промотивните материјали :)
Но да не чекаме вонземјани да нè спасат од самите себе, ок?

МАТЕРИЈАЛИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ
  • Постер, верзија за печатење: линк (.tiff)
МАТЕРИЈАЛИ ЗА ВЕБ
  • Постер, верзија за веб:  • Facebook cover:
  • Twitter cover:
  • Банери:
300 x 250

500 x 500

980 x 100

990 x 80

22 July, 2017

Критична маса #63: Замисли го Скопје како вело-град...

Датум: среда, 26.07.2017
Почеток: 19:00 ч, Плоштад Македонија
Крај: 20:00, Музеј на современа уметност
--------------------------------------------------------------------
Facebook настан: линк
Рута: линк
Промотивни материјали линк
--------------------------------------------------------------------


Постерот за КМ 63

Колку пати си се пожалил на условите за возење точак во Скопје… И колку пати си посакал да бидат поинакви… Сигурно си замислувал како би можело да биде...Сигурно имаш предлог како да се подобри…

Сподели ја твојата #веловизија користејќи го овој хаштаг на социјалните медиуми. Замисли како изгледаат поправени ситните инфраструктурни проблеми или твоето секојдневно искуство или како е променета големата слика за Скопје… 
Замисли го Скопје како вело-град… И, како е таму? :)

***Доаѓаат локални избори. Како граѓани да им дадеме акцент на позелените, поздравите и поквалитетни замисли за Скопје. Обично таквите визии за градот се ставени во секторот “алтернативни“, додека во мејнстримот се одржува статус-квото, а тоа за Скопје значи: тонење во загаденост, небезбеден сообраќај, хаос, неквалитетен град за живот. 
Нека почне поместувањето на статус-квото од нас! 
Сподели ја твојата #веловизија!

И забележи си: Критична маса #63, последна среда, 26.07.2017, почеток 19:00, Плоштад Македонија.

*** Секој учесник вози на своја одговорност. 


--------------------------------------------------------------К
Критична маса е неформален велосипедски собир кој се случува во над 300 градови во светот.
Нема лидери, нема формална организација, само група на свесни луѓе кои сакаат подобар вело-град.
Од мај 2012-та се случува еднаш месечно и во нашето Скопје!
Возиме секоја последна среда во месецот по различна рута и со различна тема.

Критична маса во Скопје е самоодржлив, саморегулиран и самофинансиран месечен собир на урбаните велосипедисти кој зависи од придонесот на секој учесник, пред сѐ од неговото појавување на собирот и покажување бројност („Нѐ има, земете нѐ предвид“), од активната грижа настанот да помине во најдобар ред, а потоа и од донациите за промотивните материјали, волонтерскиот придонес во: осмислувањето на настанот, неговата промоција и се разбира во креативната страна на возењата. До овој момент, скопјани 62 пати возеа масовно по скопските улици, на 62 различни темa поврзани со урбаниот велосипедизам.
Да ги освоиме по 63-ти пат улиците со нашите точаци, активно, ангажирано, свесно, заедно, со полни срца!
Приклучи се! Ангажирај се!
Може да нé има повеќе! Скопје може да стане подобар град!
--------------------------------------------------------------