24 June, 2013

Критична маса #14: Скала не е за тркала!

Датум: 26.06.2013
Тргнување: 19:00, паркинг зад Рамстор и НЛБ

Дружба на крај: ~20:30, Фонтана, Градски Парк

Промотивни материјали: линк.
Facebook настан: линк.
Рута: линк.

Известување до медиуми: линк.Постерот за КМ 14

Точакот е превозно средство со кое секојдневно учествуваме во сообраќајот. 
Критична маса се заедничките месечни возења кои ги посветуваме на различни теми кои ни значат.

14-тата е посветена на „скалите“ на кои нашите 2 тркала наидуваат насекаде.

Да се симнуваме ли од точак и да го протуркуваме на секоја пречка од ваков вид и онаму каде природно треба да продолжи движењето? Или да возиме по коловоз дури и кога има велосипедски патеки? Или па да вложуваме голем напор при искачување на велосипедската патека, а на симнување да си ги протресеме органите и бандажите?

Острите совладувања на висински разлики се еден од најголемите проблеми со кои се соочуваат велосипедистите во Скопје според анкетата од минатата година, а истовремено и еден од поедноставните за решавање.
Постоечките високи и ниски рабници може лесно да се направат глатки, а во иднина слеаноста треба да стане стандард!
Ниските рабници се полесни за совладување, но не се решение.

Сосема слеаните премини од сите тротоари (не само од велосипедските патеки) кон крстосниците без никаков раб и под соодветен агол ќе овозможат континуирано и достоинствено движење на тркала! 
Ќе поттикнат движење на точак на сите генерации, ќе овозможат лесно влечење на товар на тркала и лесно управување на бебешките колички и на количките на лицата со инвалидитет!

Сакаме слободно движење за сите на тркала!
СКАЛА НЕ Е ЗА ТРКАЛА!


Поддржете ја идејата за погладок град за точаци.
Дојдете на Критична маса #14!
Да покажеме дека не’ има и дека велосипедскиот е важен дел од сообраќајот!

Ќе возиме по следнава рута:


Понесете си храна и пијалак за пикник во парк на крај.
Внимавајте на угорницата во Кисела вода, секогаш окупирајте само една лента од коловозот и оставете слободен простор за пешаците во делот од патеката на кеј.

*Секој учесник вози на своја одговорност.

21 June, 2013

Промотивни материјали - #КМ14

[графички дизајн: Александра Христов- @alexhris] 
[радио- џингл: @tiktaknaradio]

постер, А3, верзија за веб

флаер, предна страна, А6 во боја, верзија за веб

флаер, задна страна, А6 во боја, верзија за веб

флаер, предна страна, А6 во црно-бело, верзија за веб

флаер, задна страна, А6 во црно-бело, верзија за веб

банер, 980 x 750

банер, 900 x 800

банер, 300 x 250

банер, 980 x 100

банер, 851 x 315 (FB cover)

аватар, 250 x 250 
Радио-џингл: