27 February, 2014

Инфографик: Годишен извештај 2013 година НаТочак


Измина цела година, а нас веќе некои работи ни се матни. Не џабе рекле паметниот запишува, глупавиот памти. 

Овој  инфографик ја отсликува работата на НаТочак во изминатата 2013-та година. Целосен и детален извештај околу работата на НаТочак во изминатава година можете да прочитате овде.

(за поголема резолуција кликни тука)Годишен извештај 2013 година НаТочак

Иницијативата НаТочак беше започната во април 2012-та година од страна на група ентизијасти - точакољупци со цел подигање на свеста за велосипедот како урбано превозно средство и негово издигање на ниво на рамноправен учесник во сообраќајот во Скопје. НаТочак е исклучиво самофинансирана иницијатива каде сите приходи доаѓаат од учесниците на Критична маса.  

Овој годишен извештај ја сумира работата на оваа неформална група граѓани која беше фокусирана на градење институционална соработка со цел подобрување на состојбата на велосипедската инфраструктура и поддршка во организирирањето на Критичната маса во Скопје. Годишниот извештај можете да го погледнете и во форма на инфографик тука.

Целосниот извештај можете да го погледнете и на следниов линк.

26 February, 2014

Предлог до ДЗС за вклучување на велосипедскиот сообраќај во извештаите за транспорт

Согледувајќи ја потребата за поголемо и поквалитетно вклучување на велосипедскиот сообраќај во извештаите за транспорт на Државниот завод за статистика (ДЗС)се обративме до нив со конкретни предлози.

Подолу може да ги погледнете двата документи кои им ги испративме:

1. Предлог (линк) Во овој документ се наведени конкретните предлози кои ги направивме по прегледот на достапните документи од ДЗС и мало истражување на странски примери.2. Прилог (линк)
Во овој документ е претставен краток осврт за состојбата во други земји и важноста од мерењето на велосипедскиот сообраќај.Се надеваме на позитивен одговор по овие предлози. За причините и предностите на воспоставување на вакво статистичко мерење прочитајте во погорните линкови.
Иницијативата ја направи НаТочак, а ја поддржуваат повеќе наши сограѓани, се надеваме ќе ја поддржите и вие.

Денес ја возиме Критична маса #22 со тема: „Преброј се“, токму во контекст на вреднувањето и мерењето на велосипедскиот сообраќај.
Придружете се!

21 February, 2014

Критична маса #22: „Преброј се!“

Датум: 26.02.2014, среда
Тргнување17:30, Плоштад Македонија
Крај (подигнување на точаците): Парк Жена Борец
--------------------------------------------------------------
Промотивни материјалилинк.
Facebook настанлинк.
Руталинк.

Предлог за мерење до ДЗС: линк.
--------------------------------------------------------------


постерот за КМ 22
Сè повеќе нè има на точак. Но колку сме? Сакаме да пораснеме, но за тоа се потребни конкретни мерки: инфраструктурни подобрувања, подобрување на системот за изнајмување велосипеди, едукативни кампањи, зголемување на свеста итн. 

Скопје е еден од ретките европски главни градови во кои не се мери соодносот на различните видови сообраќај, а со тоа и уделот на велосипедскиот сообраќај во вкупниот. 
А сè додека не почнеме да мериме, нема да знаеме до каде сме, нема да знаеме кои мерки колкав реален ефект имаат. Додека не почнеме да мериме, не можеме да планираме прераспределба на различните видови сообраќај и да правиме визии за зелено и здраво Скопје.
Десетици европски градови си задаваат цели да постиг
нат барем 15% удел на вело-сообраќајот во вкупниот сообраќај до 2020-та и преземаат конкретни мерки за да го постигнат тоа. Во најточакољупските градови веќе над 50% од патувањата се прават со точаци. 


Што правиш ти Скопје, на тој план? Колку луѓе на точак има, колку би сакал да има и што треба да направиш за да го постигнеш тоа?


Сакаме подобри услови за поголема привлечност на велосипедот како превозно средство за сите генерации и групи на граѓани! 

Да излеземе и да му покажеме на Скопје дека точаците стануваат критична маса. 

Вози точак секој ден, а на Критична маса во среда на 26-ти февруари.

Нека нè има што повеќе, дојдете да се видиме и да нè видат!

Ќе возиме по следнава рута:


View Рута за КМ22 in a larger map


Ќе пројдеме и покрај Завод за статистика, а ќе завршиме во Паркот Жена борец. 
Се гледаме во среда!

Ѕрн- ѕрн!

--------------------------------------------------------------

*** Секој учесник вози на своја одговорност.

Промотивни материјали - #КМ22

[дизајн: Вања Шереметковски]


Промотивните материјали од овој блог- пост може слободно да се споделуваат, печатат, да се лепат на соодветни локации во градот, да се користат во рамки на објави за настанот или како линкови. Однапред ви благодариме на сите за помагањето да се прошири информацијата за Критична маса #22.
А на Вања му благодариме за одличната идеја и сработувањето на овие материјали како придонес за Критичната маса во Скопје.

МАТЕРИЈАЛИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ
(постери и флаери)


постер, верзија за веб
Постер (А3, во боја) верзија за печатење: линк.

флаер, предна страна, верзија за веб
Флаер (А5, во боја) предна страна, верзија за печатење: линк.
флаер, задна страна, верзија за веб
Флаер (А5, во боја) задна страна, верзија за печатење: линк.


МАТЕРИЈАЛИ ЗА ВЕБ
(банери)


веб-банер 300x250
За банер со димензија 300x250, кодот: 
<iframe frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="http://natochak.altervista.org/index_300_250.html" width="300" height="250"></iframe>
веб-банер 900x800
За банер со димензија 900x800, кодот:
<iframe frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="http://natochak.altervista.org/index_900_800.html" width="900" height="800"></iframe>
веб-банер 980x750
За банер со димензија 980x750, кодот:
<iframe frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="http://natochak.altervista.org/index_980_750.html" width="980" height="750"></iframe>
веб-банер 980x100
За банер со димензија 980x100, кодот:
<iframe frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="http://natochak.altervista.org/index_980_100.html" width="980" height="100"></iframe>
веб-банер, 851 x 315 (FB cover)