26 February, 2016

Bikes Vs. Cars - проекција на документарен филм


Проекција на Bikes Vs. Cars


Место: Кинотека
Датум: 3.03.2016 (четврток)

Почеток: 19:45 - кратки филмови, 20:15 - bikesVScars
Facebook настан: линк
-------------------------------

Bikes vs Cars е американски документарец за велосипедите и нивниот потенцијал како алатка за промена. Го потенцира конфликтот во градовите помеѓу велосипедите, автомобилите и зголемената зависност од фосилни горива. 

Филмот зборува за тоа кое е местото на одржливите начини на превоз во политиките и на улица, како градовите се трансформираат во автоцентрични под влијание на различни притисоци и интереси, но и како преминуваат кон мултимодалност поради подигнувањето на свеста во денешно време. 
Во ситуација со сè поголеми гужви и нездраво долго време поминато во кола, климатски промени и жртви на улиците, се увидува дека не постои град во светот кој квалитетно го решил прашањето на мобилноста базирајќи се само на автомобилот. Се случува промена на парадигмата паралелно на повеќе меридијани во светот. А промената почнува од долу, од обичните граѓани! Го имаат велосипедот како алатка.

Во многу сцени, иако далеку од нас, ќе го препознаеме и Скопје.

Линк до филмот: 
http://www.imdb.com/title/tt4397346/

Благодарност до Кинотека за просторот и до Битола НаТочак за набавувањето и преводот на филмот.
-------------------------------
Кинотека е едно од местата во Скопје каде безбедно може да го паркирате точакот додека гледате филм:Дојдете порано за да си зафатите место. Влезот е бесплатен, но бројот на места за седење
 е лимитиран.

Целосната програма на настанот:


22 February, 2016

Промотивни материјали КМ #46


Промотивните материјали од овој блог-пост може слободно да се споделуваат, печатат, да се лепат на соодветни локации во градот, да се користат во рамки на објави за настанот или како линкови.
Однапред ви благодариме на сите за помагањето да се прошири информацијата за Критична маса #46, а на Ивана Пеќевска ѝ благодариме за дизајнот.
.
МАТЕРИЈАЛИ ЗА ВЕБ
  • постер
 
А3
 
  • банери
 
Facebook cover
 
 
Twitter cover
 
 
Банер 300x250

 
Банер 500x500
 
 
Банер 980x100
 
 
Банер 990x80


Критична маса #46: Ја поседуваш колата, а не патот

Датум: среда, 24.02.2016
Почеток: 17:30, Плоштад Македонија
Крај: паркинг спроти Никола Карев

---------------------------------------------------------------------
Facebook настанлинк
Промотивни материјалилинк
Рута: 
линк
---------------------------------------------------------------------постерот за КМ 46

Сообраќај значи движење. 


Градовите се места на интензивно движење.
Градовите треба да бидат места на различни можности за движење! 
Сите сме пред сè пешаци, а потоа и велосипедисти, возачи, патници! 
Ние и не би сакале да се идентификуваме така, зашто секој од нас има желба и потреба да се движи на различни начини во различни ситуации. 
Ние сме само корисници на точакот, колата, јавниот превоз! 
Градот треба да ни овозможи да ги користиме на безбеден и удобен начин, особено оние типови превоз кои не загадуваат и се од корист за сите.

Моментално, oчигледно е дека Скопје е град само за коли. 
И онака малкуте пешачки и велосипедски патеки не се почитуваат, на нив се паркираат возила, полицијата толерира, а возачите се несвесни за останатите сограѓани. Забележливо е дека недостига и сигнализација. Оправдувањата се секогаш „само на 5 минути сум“, но кога на 10 места по патеката ќе сретнете паркирани „само на 5 минути“ сфаќате дека автомобилот е привилегиран, а за наједноставното движење - пеш или со точак - во Скопје ти требаат натчовечки напори.

Со оваа Критична маса ќе порачаме уште еднаш дека и ние сме сообраќај! 
И велосипедистите и пешаците! Особено непривилегирани во овој град се родителите со детски колички и лицата со попреченост. Скопје за нив е навистина непријателско место. Да го смениме тоа! Да го направиме Скопје пријателски град за сите луѓе, за сите начини на превоз! 
Апелираме и бараме Град Скопје, сите скопски општини, Министерство за внатрешни работи, Републички совет за безбедност во сообраќајот на патиштата (РСБСП) да направат заедничка повеќемесечна кампања со која ќе им ги вратат патеките на оние начини на превоз за кои се наменети. Тоа не би било придобивка само за граѓаните кои моментално така се превезуваат, тоа ќе привлече и други и ќе направи секој граѓанин да има опции и да менува превоз… 
Ќе го направи Скопје поквалитетен град за живот! 


...Драг наш сограѓанину, ти што денес ќе решиш да излезеш со автoмобил од дома, сети се дека постоиме и ние. Нека ти текне дека не си сам и дека улиците ги делиш со сите нас. Во мислите постојано имај ги останатите. Оние кои се поранливи во сообраќајот од тебе. Оние чија безбедност не зависи само од нив самите. Оние, кои исто како и тебе, некој ги чека да се вратат дома на крајот од денот. Кога ќе го оставиш некаде автомобилот, сети се дека со тоа некому му ја нарушуваш слободата на движење. Дека му го ограничуваш правото на движење. Дека, можеби, му ја загрозуваш личната безбедност.
И затоа, драг наш сограѓанину, никогаш не заборавај:
Ја поседуваш колата, а не патот. Мисли и на нас. На сите е градот!