24 October, 2016

Критична маса #54: ЗА безбедни патеки во време на градба

Датум: среда, 26.10.2016
Почет
ок: 17:30 ч, Новиот јавен простор на бул. Партизански Одреди (Зегин)
Крај: Универзална Сала

---------------------------------------------------------------------
Facebook настан: линк

Промотивни материјалилинк
Рута: линк
---------------------------------------------------------------------


Постер за КМ54

Безбедност и во време на градба? Што е тоа?

Дали сме должни како пешаци да одиме на коловоз поради отсуството на безбедни патеки? Дали сме должни како родители со деца да се протнуваме низ автомобили во движење поради отсуство на премини? Дали сме должни како велосипедисти да скокаме вирови со точакот под рака? Дали сме должни да стапнуваме во бари со вода кога се симнуваме од автобус? Дали сме должни како инвалиди да не излегуваме во град?
Дали треба со страв да се движиме низ улиците на Скопје? Дали градот помислил каде се движат неговите луѓе за ВРЕМЕ НА ГРАДБА? Скопје, локални власти, зарем не сте виделе што се случува во вашиот град? Зарем не сте виделе каде слегуваат луѓето од автобусите, каде поминуваат пешачки, какви акробации се прават со точаци?
Не заборавајте дека сите луѓе треба во секое време да бидат добредојдени на улиците на Скопје а не протерани од нив во одредени услови. Не заборавајте ни на минута дека не треба да фаворизирате одредени начини на транспорт, особено транспорт кој влијае за загадувањето на луѓето од градот.
Креирањето на алтернативни и подеднакво безбедни патеки за сите кои се наоѓаат по улиците на Скопје е задолжителна мерка при градењето. Зарем треба да ве потсетуваме на ваков очекуван чекор од процесот на изградба?

Оние сцени со кои се среќаваме секојдневно придонесуваат небезбедни, нехигиенски и непријатни ситуации. Сите се соочуваме со свирења од коли, не пропуштање, брзи движења, отворање врати и слично. И сите без исклучок газиме во кал и ја шириме ноколу: по јавни површини, по автобуси, во училишта, во канцеларии, насекаде!

Според прописите кои го регулираат односот меѓу процесот на градење и јавните површини не докрај е регулирана безбедноста на пешаците/велосипедистите при градба. Одлуката за Комунален ред во Градот Скопје дозволува користење на јавните површини за потребите на градилиштата, но многу општо и непрецизно предупредува „доколку тоа не е во спротивност со прописите за безбедноста во сообраќајот“. 
Бара оградување на градилиштите и одредена закупнина за користење на јавниот простор, но не предвидува алтернативни безбедни патеки за време на градба на местото на окупираните и закупените.

Едно од предлог решенијата кои се среќава во градов низ светот е обележување на привремена патека со мобилни реупотребливи прегради и ознаки за безбедно движење на дел од најдесната лента на булеварите. Пешаците и граѓаните на точак и онака се таму, ама со такви прегради би биле побезбедни. Решението е едноставно и евтино, потребна е само волја. Очекуваме дека ќе се водите по примерите на многубројни градови кои мислат на своите граѓани во секое време и не ги доведуваат во ниту еден момент во било каква опасност.

Покрај подобрување на квалитетот на градба на терен, потребни ни се подобрувања и во регулативата за начинот на изведување на градежни работи, за да се води сметка за нормалното функционирање на градот и при градба

Бараме безбедност!
Бараме да не заборавите дека постоиме и кога се гради.
Сакаме да се чувствуваме сигурно и достоинствено додека се движиме во нашиот град.
ЗА безбедни патеки СЕКОГАШ, па и во време на градба

Се гледаме на Критична маса 54 во среда, 17.30 часот на Партизанска кај Зегин!

*** Секој учесник вози на своја одговорност. 
--------------------------------------------------------------
Критична маса е неформален велосипедски собир кој се случува во над 300 градови во светот.
Нема лидери, нема формална организација, само група на свесни луѓе кои сакаат подобар вело-град.
Од мај 2012-та се случува еднаш месечно и во нашето Скопје!
Возиме секоја последна среда во месецот по различна рута и со различна тема.

Критична маса во Скопје е самоодржлив, саморегулиран и самофинансиран месечен собир на урбаните велосипедисти кој зависи од придонесот на секој учесник, пред сѐ од неговото појавување на собирот и покажување бројност („Нѐ има, земете нѐ предвид“), од активната грижа настанот да помине во најдобар ред, а потоа и од донациите за промотивните материјали, волонтерскиот придонес во: осмислувањето на настанот, неговата промоција и се разбира во креативната страна на возењата.

Приклучи се! Ангажирај се! 
Може да нé има повеќе. Скопје може да стане подобар град!
--------------------------------------------------------------

Промотивни материјали КМ#54

[дизајн: Маја Даскаловска]

Промотивните материјали од овој блог-пост може слободно да се споделуваат, печатат, да се лепат на соодветни локации во градот, да се користат во рамки на објави за настанот или како линкови.
Однапред ви благодариме на сите за помагањето да се прошири информацијата за Критична маса #54, а на Маја бескрајно и благодариме за илустрирањето на 54тата тема на КМ. Исто така мора да споделиме дека имаше неверојатна леснотија во целата комуникација за време на "преговорите" за дизајнот. ^.^

МАТЕРИЈАЛИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ
  • Постер, верзија за печатење: тука (pdf).

МАТЕРИЈАЛИ ЗА ВЕБ
  • Постер, верзија за веб:
     


    
  • Веб - банери:
Веб банер - 300 x 250

Веб банер 500 x 500

Веб банер 980 x 100


FB кавер