22 July, 2017

Критична маса #63: Замисли го Скопје како вело-град...

Датум: среда, 26.07.2017
Почеток: 19:00 ч, Плоштад Македонија
Крај: 20:00, Музеј на современа уметност
--------------------------------------------------------------------
Facebook настан: линк
Рута: линк
Промотивни материјали линк
--------------------------------------------------------------------


Постерот за КМ 63

Колку пати си се пожалил на условите за возење точак во Скопје… И колку пати си посакал да бидат поинакви… Сигурно си замислувал како би можело да биде...Сигурно имаш предлог како да се подобри…

Сподели ја твојата #веловизија користејќи го овој хаштаг на социјалните медиуми. Замисли како изгледаат поправени ситните инфраструктурни проблеми или твоето секојдневно искуство или како е променета големата слика за Скопје… 
Замисли го Скопје како вело-град… И, како е таму? :)

***Доаѓаат локални избори. Како граѓани да им дадеме акцент на позелените, поздравите и поквалитетни замисли за Скопје. Обично таквите визии за градот се ставени во секторот “алтернативни“, додека во мејнстримот се одржува статус-квото, а тоа за Скопје значи: тонење во загаденост, небезбеден сообраќај, хаос, неквалитетен град за живот. 
Нека почне поместувањето на статус-квото од нас! 
Сподели ја твојата #веловизија!

И забележи си: Критична маса #63, последна среда, 26.07.2017, почеток 19:00, Плоштад Македонија.

*** Секој учесник вози на своја одговорност. 


--------------------------------------------------------------К
Критична маса е неформален велосипедски собир кој се случува во над 300 градови во светот.
Нема лидери, нема формална организација, само група на свесни луѓе кои сакаат подобар вело-град.
Од мај 2012-та се случува еднаш месечно и во нашето Скопје!
Возиме секоја последна среда во месецот по различна рута и со различна тема.

Критична маса во Скопје е самоодржлив, саморегулиран и самофинансиран месечен собир на урбаните велосипедисти кој зависи од придонесот на секој учесник, пред сѐ од неговото појавување на собирот и покажување бројност („Нѐ има, земете нѐ предвид“), од активната грижа настанот да помине во најдобар ред, а потоа и од донациите за промотивните материјали, волонтерскиот придонес во: осмислувањето на настанот, неговата промоција и се разбира во креативната страна на возењата. До овој момент, скопјани 62 пати возеа масовно по скопските улици, на 62 различни темa поврзани со урбаниот велосипедизам.
Да ги освоиме по 63-ти пат улиците со нашите точаци, активно, ангажирано, свесно, заедно, со полни срца!
Приклучи се! Ангажирај се!
Може да нé има повеќе! Скопје може да стане подобар град!
--------------------------------------------------------------

0 comments:

Post a Comment