25 May, 2018

Критична маса #73: 6 години. Скопје врти кон светлата страна

Датум: среда, 30.05.2018
Почеток:
17:30, Плоштад Македонија
Крај:
19:00, НУБ
Изложба на сите досегашни 73 постери во новиот објект на НУБ
Забава на платото пред НУБ 19:00-23:00
-Dj Shurbe
-Dj Ulterior & Dj Bruv
--------------------------------------------------------------------
Facebook настан: линк
Рута: линк
Промотивни материјали: линк
--------------------------------------------------------------------

постер за КМ #73

6 години Скопје врти кон светлата страна

Во мај 2012-та се роди првата Критична маса во Скопје. Оттогаш, 72 месеци, секоја последна среда во месецот вртиме со педалите и го движиме Скопје кон неговата посветла страна.

6 години вртиме не само за промени туку и да се собереме оние што веруваме. Да се собереме на купче, да видиме дека нè има сè повеќе, да се дружиме, да се охрабриме.

Не славиме само 6 години критична маса. Славиме 6 години рој точаци по улиците, 6 години насмеани лица по улиците, 6 години побушави коси од останатите (и не ни е гајле), 6 години ѕрн-ѕрн поздрави на минувачите, 6 години кревање точаци на целта.
6 години вртиме во сите годишни времиња. Со кабаници на дождовите, со ракавици и развеани шалови низ студовите. Пролетни во родендените. Исончани по одморите.

Но 6 години не е само вртење со педалите. 6 години се и многу работа. 6 години сонување, но и трагање по аргументи, регистрирање проблеми, нудење на решенија и многу состаноци и дискусии со институциите.

Долго време е 6 години.
Во 6 години збира многу заеднички спомени. Во 6 години збира многу заеднички чувства.
Бевме среќни за веста за проектот Скопје Велоград, но бевме и многу тажни и гневни за секоја вест за повреден или загинат велосипедист.
Бевме задоволни за секое ветување на нова велосипедска патека, но и многу разочарани за секој новоизграден булевар во 21-ви век, без соодветна пешачка и велосипедска инфраструктура.
Се чувствувавме разбрани кога на состаноците во институциите ги прифаќаа нашите аргументи, но и исфрустрирани кога со месеци се обидувавме да објасниме што е тоа слеан рабник.
Се чувствувавме и победнички кога видовме како на Партизанска се ослободуваат велосипедските патеки, но и поразени кога полицијата на Климент Охридски не ги казнуваше тие што паркираа на нашите ленти.

Славиме 6 години зашто во тие 72 месеци сме отвориле барем 72 различни теми и заедно со сите кои возат на Критична Маса сме упатиле 72 различни пораки.
Бевме критични, но бевме и едукативни.
Славиме и 72 различни постери и 72 врвни дизајнери кои ни помогнале, без нив Критична Маса немаше да биде тоа што е, неизмерна благодарност!
(Сите постери ќе бидат изложени на крајната точка на КМ #73, во новиот објект на НУБ)

Ги славиме сите илјадници луѓе кои овие 6 години барем еднаш дојдоа на Критична Маса.
Го славиме секој нов точак на улиците!
Ги славиме промените кои иако се мали, сепак се евидентни и влијаат мотивирачки кон луѓето. Вака мали промени и тоа само на неколку булевари во Скопје доведоа до пораст на бројот на оние кои го избираат точакот како превозно средство. Замислете каков ќе ни е градот поубав ако промените продолжат...

Ги славиме и оние лица низ институциите одговорни за подобрување на условите за возење точак во Скопје. И таму наидовме на луѓе мотивирани да “вртат“ кон промена.
И таму започнаа да гледаат на точакот како превоз за сите граѓани, за кој треба да се обезбедат безбедни и соодветни услови на улица, почнаа да се работат проекти за нови велосипедски патеки, а постоечките почнаа да се ослободуваат од возила и да се прават пристапни и проточни.

Придружете ни се оваа среда затоа што ова е Критична маса за сите вас! Сите вие што ни испраќавте слики од инфраструктурни проблеми, сите вие што на своја иницијатива правевте притисок до својата општина за побезбедни улици, сите вие што организиравте паркинг за точаци во својата фирма, и вие што ни дизајниравте постери, и вие новинари што покривавте теми за велосипедската инфраструктура и култура, и вие вработени во јавна администрација кои се изборивте за попрогресивни сообраќајни проекти, сите вие полицајци кои неселективно казнувавте погрешно паркирани возила, сите вие советници во општините кои гласавте за буџет со велосипедски проекти, сите вие работници кои упорно поставувавте столпчиња иако упорно ги ваделе.
Сите сте дел од она Скопје кое се движи кон светлата страна.
И оваа Критична маса е за вас.

На ова наше Скопје му е потребна силна политичка волја, поголема граѓанска упорност и луѓе што не се плашат да сонуваат.

Неизбежно е нашиот град да се трансформира.
Неодржливо е да се планира и гради автоцентрично. Некои градови го научија тоа низ сопствените грешки и сопствениот колапс и жртви, некои учат од туѓи грешки.
Скопје се гуши во чад, бучава, сообраќаен метеж, Скопје е сè уште небезбеден град. Скопје нема достоинствени услови за пешачење и возење велосипед, нема модерен јавен превоз, Скопје не е пријателско место за лицата со пречки во движењето. Сè уште се прават проекти со фокус на автомобилот, сè уште се проектираат улици со широки ленти и големи радиуси за небезбедно брзо возење, сè уште семафорите не се пријателски за пешаци и велосипеди, сè уште на многу места дизајнот на инфраструктурата ги доведува пешаците, луѓето на точак, патниците од јавниот превоз во конфликт, сè уште тротоарите се полни со автомобили, сè уште доминантните визии на градоначалниците се да обезбедат повеќе паркинг места и ленти за автомобили, место да понудат алтернативен превоз, сè уште планираме по планови од 60-тите години кога автомобилот бил во центарот на визијата, кога не се знаеле негативните последици од автоцентричното планирање.
Мораме да почнеме да планираме мултимодално.
Имаме уште многу за менување!

Но во ова влеговме со искрени намери и огромни амбиции. Сонуваме големо. Но и се бориме! Сакаме да го смениме градот.
Потребна ни е визија од градските власти, но и поголема решеност за да ја видиме посветлата, позелена, поеколошка и поздрава иднина за овој град.
Одиме во вистинска насока.
6 години заеднички вртиме кон светлата страна.
НаТочак ви благодари што сте дел од тоа!
Што сте дел од светлата страна на Скопје!


Ќе возиме по следнава рута: (наскоро)
--------------------------------------------------------------------
Критична маса е неформален велосипедски собир кој се случува во над 300 градови во светот.
Нема лидери, нема формална организација, само група на свесни луѓе кои сакаат подобар вело-град.
Од мај 2012-та се случува еднаш месечно и во нашето Скопје!
Возиме секоја последна среда во месецот по различна рута и со различна тема.

Критична маса во Скопје е самоодржлив, саморегулиран и самофинансиран месечен собир на урбаните велосипедисти кој зависи од придонесот на секој учесник, пред сѐ од неговото појавување на собирот и покажување бројност („Нѐ има, земете нѐ предвид“), од активната грижа настанот да помине во најдобар ред, а потоа и од донациите за промотивните материјали, волонтерскиот придонес во: осмислувањето на настанот, неговата промоција и се разбира во креативната страна на возењата. До овој момент, скопјани 72 пати возеа масовно по скопските улици, на 72 различни теми поврзани со урбаниот велосипедизам.
Да ги освоиме по 73-ти пат улиците со нашите точаци, активно, ангажирано, свесно, заедно, со полни срца!

Приклучи се! Ангажирај се!
Може да нé има повеќе! Скопје може да стане подобар град!
--------------------------------------------------------------------

24 May, 2018

Промотивни материјали за КМ #73: 6 години. Скопје врти кон светлата страна.

[дизајн: Марко Манев]

Промотивните материјали од овој блог-пост може слободно да се споделуваат, печатат, да се лепат на соодветни локации во градот, да се користат во рамки на објави за настанот или како линкови.
Однапред ви благодариме на сите за помагањето да се прошири информацијата за роденденската Критична маса #73. Со неа ќе го одбележиме заедничкото градење на критична маса за вело-промени во Скопје во изминатите 6 години. Дел почнаа да се случуваат, за дел допрва треба да се избориме. На Марко му благодариме што ни направи филмски дизајн за нашата решеност, нашата битка и нашиот филм за повелосипедска, поеколошка, поздрава, посветла иднина за градот.
Вртиш ли и ти со нас? 

МАТЕРИЈАЛИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ
  • Постер, верзија за печатење: линк (.tiff)
МАТЕРИЈАЛИ ЗА ВЕБПостерот за КМ 73 (верзија за веб)
Веб-банер 300 x 250
Веб - банер 500 x 500 
Веб - банер 980 x 100
Веб - банер 990 x 80
Facebook cover
Facebook event cover