24 February, 2013

Од интернет на улица: „На улица #naTochak"

Ние сме На Точак.
Возиме во Скопје.
Критична маса е неформален велосипедски настан кој се организира во над 300 градови во светот. Критична маса во Скопје е почеток на трансформација на условите во кои се користи велосипедот како превозно средство за секој ден.Така започнува приказната раскажана во видеото  „На улица #naTochak" кое вчера премиерно се прикажа на конференцијата за социјални медиуми и активизам Engage.

Благодарност до организаторите кои ни ја дадоа можноста да ја претставиме Критична маса- Скопје на овој настан. А во контекст на темата на настанот, да ја претставиме и можноста да се стигне од коментари на интернет на одредена тема до реално движење кое и понатака се служи со социјалните медиуми, преку примерот со Критична маса. 

Видеото го проследија околу 300 учесници присутни во публика и уште неколку стотини во живо преку интернет. 
Се надеваме дека дел од нив ќе ги видиме во среда, на 27.02.2013, на 10-тата по ред Критична маса. За почеток да свртат едно кругче на точак со нас. Не треба повеќе :)


Не ги забораваме ни постерите и флаерите како начин на промоција на возењата :)
Залепивме десетина постери и поделивме стотина флаери за КМ #10 за време на конференцијата.

Приказната од бината во МКЦ ја раскажа еден точак кој си го пронајде местото на Критична маса и по скопските улици, место во гаража :)
И овие десетина точаци тој ден не беа 'заробени', туку довозија до паркинзите пред МКЦ. Дел од учесниците на конференцијата се одзваа на повикот (уште подобро ако и онака си планираа) и дојдоа на настанот на точак. 
На крајот на видеото присутните точакољупци ѕвонеа со ѕвончињата демонтирани од точаците и создадоа уште поубава атмосфера. 


Нека ѕвони Скопје повеќе оваа пролет! 


Еве некои од реакциите на твитер за видеото:

Па, кој град е следен? :)


0 comments:

Post a Comment