27 October, 2013

Критична маса #18: И во есен точакот ми е бесен!

Датум: 30.10.2013
Тргнување17:30, Паркинг пред базен Карпош
Крај (подигнување на точаците): пред МКЦ

--------------------------------------------------------------
Промотивни материјалилинк.
Facebook настанлинк.
Руталинк.
Известување до медиуми: линк.

--------------------------------------------------------------

постерот за КМ 18
Заврши летната и веќе започна есенската сезона, но не завршува сезоната за возење точак, ни па за возење на Критична маса :)

Еве пар совети за возење на ладно време. Слободно во коментари дополнете ваши совети и искуства.
Точак не е само рекреативно средство за во лето, точак е превозно средство за сите сезони.


 • Најважно е добро да ги заштитиш екстремитетите: раце со ракавици, стапала со топли обувки, глава со волнена капа... Најголем дел од топлината се губи преку нив.
 • Марама, шал, баклава, покривки за уши, очила за очи... користи додатна опрема според твоите потреби. 
 • Забележувај го редовно термометарот и која облека е соодветна за која температура. 
 • Носи повеќе слоеви за лесно да може да додаваш и одземаш при менување на температурите.
 • Додај си екстра минути до планираната дестинација, ќе ти требаат за менување слоеви :)
 • Облечи се топло, но не претерувај! По некое време, телото се загрева. најдобро си облечен кога чувствуваш дека ти е малку ладно при тргнување.
 • Ако стане ладно, вози побрзо, ако ти стане претопло, успори.
 • Возењето точак е аеробна активност и произведува топлина, Ќе се изненадиш колку не е ладно да возиш точак нa ладно време како што се мисли! 
 • Користи ветроотпорни и водоотпорни материјали за завршни слоеви и материјали кои не задржуваат влага за прв слој до телото. Времето во есен не е лошо. Ни треба само соодветна облека и опрема.
 • Имај бело светло за напред и црвено за назад цело време со себе. Помалку дневна светлина значи повеќе (не)предвидени возења во темница. Користи батерии на полнење за заштеда.
 • Вози по осветлени улици и пријавувај до одговорните доколку некаде има проблем.
 • Користи рефлектирачки ленти за подобра видливост.
 • За ладни услови, користи гуми со крампони и со поднамален притисок, особено при снег и мраз.
 • Постави си добри калници за заштита. Проблемот не доаѓа од дождот колку од водата по улиците. 

Лесно е еден велосипедист да се спреми за есенски услови, потешко е да се спреми градот.

Дојди на Критична маса 18, да покажеме дека не' има. И да се згрееме заедно.
Ќе возиме по следнава рута:

View Рута КМ18 in a larger map

Градот се сака, се дише и доживува преку цела година.
Исто и се вози точак. 


И во есен точакот ми е бесен!паркингот пред базенот Карпош, местото на собирање

платото пред МКЦ, местото каде
ги подигнуваме точаците после пристигнувањето

--------------------------------
*** После возењето продолжуваме на велосипедскиот дел од Ехо - фестивалот.
*** Секој учесник вози на своја одговорност.

25 October, 2013

Промотивни материјали #КМ18

[дизајн: Fitz Feetz]


МАТЕРИЈАЛИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ
(постери и флаери)


постер, А3, верзија за веб и печатење (jpg)
Флаери во боја, предна страна, 4 на А4, верзија за веб и печатење (jpg)
Флаери во боја, задна страна, 4 на А4, верзија за веб и печатење (jpg)
МАТЕРИЈАЛИ ЗА ВЕБ
(банери)
аватар, 180x180
веб-банер, 851 x 315 (FB cover)

Промотивните материјали од овој блог- пост може слободно да се споделуваат и печатат, да се користат во рамки на објави за настанот или како линкови.
Однапред ви благодариме на помагањето да се прошири информацијата за Критична маса #18 и му благодариме на Fitz Feetz за дизајнот.