20 August, 2014

Пријава на инфраструктурен проблем - високи рабници на пешачко-велосипедска патека, 20.08.2014


Во врска со инфраструктурниот проблем: неслеани рабници, забележан на мешаната велосипедско - пешачка патека на бул. Митрополит Теодосиј Гологанов во Скопје, на потегот кој се проширува, НаТочак достави дописи до Град Скопје и ЈП Улици и патишта.
Се надеваме на што поскора интервенција.
Линк до испратениот документ.


--------------------------------------------------------

До:                     Град Скопје 
                            Г. Коце Трајановски, Градоначалник на Град Скопје
Предмет:           Пријава на инфраструктурен проблем НЕСЛЕАНИ РАБНИЦИ  вдолж бул. Митрополит Теодосиј Гологанов (на потегот кој се проширува)

 
ПРИЈАВА
 

Почитувани, 

На ден 20.08.2014 год. пријавуваме несоодветно слеани рабници кои се наоѓаат долж М.Т.Гологанов, од раскрсницата со бул. 8ми Септември до раскрсницата со ул. Московска, ул. Миле Поп Јорданов и ул. Јуриј Гагарин (на потегот на булеварот кој се проширува). 

Булеварот моментално е во изградба и дел од рабниците се неколку сантиметри повисоки од коловозт (можеби при завршувањето на улицата таа ќе биде повисока за уште неколку сантиметри и со тоа ќе се израмни со рабникот), а дел од нив (претежно на ул. Миле Поп Јорданов и ул. Јуриј Гагарин) не се слеани со што се попречува качувањето на нив на велосипедистите, пешаците, луѓето во инвалидски колички, со бебешки колички и останати учесници во сообраќајот кои се движат по оваа патека. 

Висината и аголот на поставеност на рабниците по текот на самата патека, се особено проблематични за совладување од страна на учесниците во сообраќајот на тркала зашто им создаваат неудобност во движењето (треснувања), а може да бидат и опасни по безбедноста. 

Фотографии во прилог. 

  
Ве молиме за најитно решавање на овој проблем уште додека се во тек работите на проширување на булеварот, за да се овозможи безбедно сообраќање во најкраток можен временски рок.
Апелираме на местата на кои е предвидено спуштање на пешаците/велосипедистите од велосипедско-пешачката патека на коловоз (на допирот со пешачко-велосипедски премини), да се користат благи спуштања во облик на рампи кои ќе овозможат глатко спуштање/качување, а не рабници со вертикални или коси површини. Апелираме со соодветни правила за поставување на рабници да се оневозможи да се повторува проблемот во иднина.

Со почит,

НаТочак
Неформална група на велосипедисти

natochak@gmail.com
20.08.2014
Скопје

*Овој документ е испратен во печатена форма до Град Скопје и електронска форма до ЈП Улици и Патишта.

0 comments:

Post a Comment