25 April, 2015

Критична маса #36: Скопје ние сме спремни, а ти?

ДатумСреда, 29.04.2015
Почеток17:30, паркингот зад НЛБ и
Рамстор

Крај: Град Скопје
---------------------------------------------------------------------
Facebook настан: линк

Промотивни материјалилинк
Рута: линк

---------------------------------------------------------------------

Постер за КМ #36
 
Скопје врие од точаци, граѓаните избираат педали.
Граду, како ќе ја дочекаш навалата на точаци што незапирливо расте? Гостите дојдоа, но каде планираш да ги пречекаш драгите точакољупци?
Не прифаќаме изговори за неангажирање за промена. Скопје, потребна е одговорност, храброст и визија. Ја бараме велосипедската инфраструктура која ја заслужуваме! Зарем нема да бидеш и ти Скопје посреќно така?
Примерите од светот покажуваат дека за да се постигне промена, треба  брзо да се изгради поголема мрежа, поединечни патеки немаат ефект. Скопје има  60-тина км патеки со кои нон стоп се фали, но никако да ги доведе ни нив во добра состојба, камоли пак да изгради нови.

Во Скопје освен рекреативните вело-патеки покрај Вардар, поголеми НОВИ велосипедски потези не се направени со децении. Проблемите се многу пати споменати. Сметаме дека за град со големина и буџет како Скопје, треба да се изврши целосна ревитализација на овие патеки во период од 1 година и недозволиво е да е одолговлекува во период од 3 години. Нови и подобри решенија, дуплирање на километражата на патеките, воведување на зони 30, велосипедски патеки со зеленило, итно решавање на проблемот со паркирани возила, тоа е она за кое треба да размислуваме во меѓу време.Граѓаните стануваат се посвесни за придобивките од користењето на точакот. На потег е градската администрација да покаже дека не е чекор назад во таа тенденција, дека нема само да чека да се побуниме и да ги решава проблемите на кои ќе посочиме, туку дека може да отиде и чекор понапред: да обезбеди услови со кои ќе привлече и нови точакољупци!

Скопје бира да врти, овозможи му!
Бараме најитно да се донесе правилникот за велосипедските патеки, да се направат јавни дебати, да се повикаат професионалци кои ќе дадат свој придонес за Скопјани што побрзо да ги добијат оние услови кои им следуваат.
Сакаме промена, сакаме да живееме здраво, сакаме и Скопје да биде здрав. Свеста расте, но паралелно не и условите!


Зошто возиме Критична маса? Возиме за ТАА промена, возиме да се ИЗБОРИМЕ за подобри услови за велосипедскиот транспорт, возиме затоа што е најлесно на точак. 
Граду, точакољупците предолго чекаат на тебе. Реагирај, инвестирај и стимулирај паметен транспорт!

 
Скопје ние сме спремни, а ти?
--------------------------------------------------------------

Потребна ни е и твојата поддршка. Придружи ни се за да ги промениме работите заедно. Дојди на Критична маса за заедно да пратиме порака Градот да нѐ пречека спремен, приклучи се во НаТочак да помогнеш да извршиме притисок врз надлежните.

Се гледаме во среда 29-ти април со почеток од 17:30 часот на паркингот зад НЛБ и Рамстор.
Возиме по следнава рута: http://bit.ly/1OSiskS


Ѕрн ѕрн! *** Секој учесник вози на своја одговорност. 
--------------------------------------------------------------
Критична маса е неформален велосипедски собир кој се случува во над 300 градови во светот.
Нема лидери, нема формална организација, само група на свесни луѓе кои сакаат подобар вело-град.
Од мај 2012-та се случува еднаш месечно и во нашето Скопје!
Возиме секоја последна среда во месецот по различна рута и со различна тема.

Критична маса во Скопје е самоодржлив, саморегулиран и самофинансиран месечен собир на урбаните велосипедисти кој зависи од придонесот на секој учесник, пред сѐ од неговото појавување на собирот и покажување бројност („Нѐ има, земете нѐ предвид“), од активната грижа настанот да помине во најдобар ред, а потоа и од донациите за промотивните материјали, волонтерскиот придонес во: осмислувањето на настанот, неговата промоција и се разбира во креативната страна на возењата. До овој момент, скопјани 35 пати возеа масовно по скопските улици, на 35 различни теми поврзани со урбаниот велосипедизам.
Да ги освоиме по 36-ти пат улиците со нашите точаци, активно, ангажирано, свесно, заедно, со полни срца! Приклучи се! Ангажирај се! Може да нé има повеќе! И Скопје може да стане подобар град!
--------------------------------------------------------------

Промотивни материјали КМ #36: Скопје ние сме спремни, а ти?

[дизајн: Јана Мишева]
Промотивните материјали од овој блог-пост може слободно да се споделуваат, печатат, да се лепат на соодветни локации во градот, да се користат во рамки на објави за настанот или како линкови.
Однапред ви благодариме на сите за помагањето да се прошири информацијата за  Критична маса #36. Огромна благодарност до Јана Мишева за илустрирањето на неповолната Скопска вело состојба наспроти големиот број на точаци низ градот.
Скопје бира да врти, надлежни овозможете му!

МАТЕРИЈАЛИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ
  • постери и флаери 
-Постер (А3, во боја) верзија за печатење: линк (pdf).
-Флаер (4 на А4) верзија за печатење: предна страна (линк)(pdf) и задна страна (линк)(pdf).

МАТЕРИЈАЛИ ЗА ВЕБ
  • постер
постер за КМ #36: Скопје ние сме спремни, а ти?


  • банери


500x500

300x250

300x250 - 2

facebook cover

twitter cover
980x100


990x80