20 November, 2015

Бел точак за спомен

Бел точак за спомен е поставен на влезот од Градски парк за да не' потсетува на Давид кој во близина невино загина во сообраќај пред 2 месеци.
Бели точаци (white cycle или ghost bikes) се ставаат насекаде по светот во близина на места каде велосипедист бил убиен во сообраќај во спомен и чест на загинатиот, но и како потсетник за возачите кои минуваат покрај него дека и велосипедистите се рамноправен дел од сообраќајот и дека мора да внимаваат на нив и да им отстапуваат дел од патот, да ги пропуштаат на премин, да ги почитуваат, да им го заштитат животот.
Истовремено, тие се потсетник и за властите да ги преиспитаат политиките во однос на планирањето на сообраќајот, акциите на полицијата итн.
Браво за оние кои го спремиле точакот (треба сите да се активираме на начин на кој можеме), се надеваме ќе опстане.
Но нека не се повтори!
Нека нема потреба од поставување од вакви споменици.
Секој може да остави, цвеќе, свеќа, порака за Давид...Соборците за побезбедни улици од NaТochak Gostivar подготвија статија на македонски на Википедија за “Бел велосипед споменик“, ја преведоа и додадоа фотографија од Скопје. Браво.
Случувањата во Скопје, губењето на животи од најобично пешачење и возење точак, не се без ефект во останатите градови. Но не смееме да дозволиме да се шири страв, треба да се шири свест! Овој точак споменик и слични акции се надеваме дека ќе помогнат.
Мора сите заедно да делуваме да се подобрат условите!
И за да ги заштитиме човечките животи кои се поважни од сè и за да го унапредиме и популаризираме возењето точак поради сите поволности кои ги има за нашите градови и за нашето здравје.

0 comments:

Post a Comment