27 December, 2015

Критична маса #44: Среќна Нова, херои на Скопје!

Датум: среда, 30.12.2015
Почеток: 17:30, Плоштад Македонија
Крај: Фонтана, Градски парк
---------------------------------------------------------------------
Facebook настанлинк
Промотивни материјалилинк
Рута: линк

---------------------------------------------------------------------
Мислење: Зошто прераспределба кон велосипедски превоз? : линк
Предлог - мерки за намалување на загадувањето од сообраќајот: линк
---------------------------------------------------------------------Постерот за КМ 44


Не е лесно да се вози точак во Скопје.
Не е лесно да се сонува друга стварност од таа што ни се нуди како единствена, а уште повеќе да се живее, со сопствен пример! 
Но возможно е.

Сите што сте на точак во скопскиве моментални услови, сте херои на Скопје! 
Полека, но сигурно, со својата упорност, ја носите промената. 

Се гледаме на Критична маса #44 (по 44-ти пат, е-хееј!), на 30-ти декември, ден пред дочекот на Нова година, да си посакаме сè најубаво во неа, пред сè чист воздух и здравје, а како ако не (меѓу другото и) преку подобри велосипедски услови и похрабри градски политики.

Ќе возиме по следнава рута: Повеќе информации, наскоро.*** Секој учесник вози на своја одговорност. 
--------------------------------------------------------------
Критична маса е неформален велосипедски собир кој се случува во над 300 градови во светот.
Нема лидери, нема формална организација, само група на свесни луѓе кои сакаат подобар вело-град.
Од мај 2012-та се случува еднаш месечно и во нашето Скопје!
Возиме секоја последна среда во месецот по различна рута и со различна тема.


Критична маса во Скопје е самоодржлив, саморегулиран и самофинансиран месечен собир на урбаните велосипедисти кој зависи од придонесот на секој учесник, пред сѐ од неговото појавување на собирот и покажување бројност („Нѐ има, земете нѐ предвид“), од активната грижа настанот да помине во најдобар ред, а потоа и од донациите за промотивните материјали, волонтерскиот придонес во: осмислувањето на настанот, неговата промоција и се разбира во креативната страна на возењата. До овој момент, скопјани 43 пати возеа масовно по скопските улици, на 43 различни теми поврзани со урбаниот велосипедизам.
Да ги освоиме по 44-ти пат улиците со нашите точаци, активно, ангажирано, свесно, заедно, со полни срца! Приклучи се! Ангажирај се! Може да нé има повеќе! И Скопје може да стане подобар град!
--------------------------------------------------------------

0 comments:

Post a Comment