26 November, 2012

Критична Маса #7 - Улици и за точаци

Датум: 28.11.2012
Место: Паркингот карши Фонтана Парк
Време: 17.30

Кога ќе се спомне булевар, помислуваме на широки автомобилски ленти, но не и на велосипедски патеки. А булеварот треба да е спој од повеќе видови сообраќај и зеленило! 

Кога ќе се спомне проширување на улици, никој не помислувa на проширување на делот за велосипеди. А патеките за велосипеди се суштински дел од решението на сообраќајните проблеми!

Кога се реконструираат/обновуваат улици, додека автомобилските ленти се квалитетно израмнети, велосипедските евентуално се поплочуваат. А велосипедот со тесните гуми е најчувствителното превозно средство на површината по која се движи!

Се зборува за проточност на возилата, но не и на велосипедите.

Бандери, билборди, канти за ѓубре и знаци на сред велосипедска патека, потскокнување на павер-елементи, сливници, дупки и високи тротоари, акробатски движења за да се остане на патеката се дел од нашето секојдневие... Многу навидум мали, но за велосипедистот големи пречки. Како што е нелогично да се појават на коловоз, нелогично е што се појавуваат и на велосипедските патеки.

Патеките треба да бидат соодветно обележани и доволно широки, изработени од соодветен материјал, да овозможат континуиран и природен тек на движењето.

Удобноста во возењето не е важна само за возачите на моторни возила!

Сите ние може да се најдеме во една од двете улоги, во зависност од ситуацијата и сакаме подобри услови за сите видови сообраќај.

Во идните планови на градот и програми на политичарите, кога се мисли на улици, да не се мисли само на автомобили, да се мисли и на точаци! Комплетни улици за сите видови сообраќај!

Секоја урбана визија која ги третира велосипедските патеки како пропратна содржина, а не како подеднакво важен дел од сообраќајот треба да припаѓа на минатото.
Да ја смениме претставата за тоа што е улица, да го направиме Скопје подобар вело-град!


УЛИЦИ И ЗА ТОЧАЦИ!

Во тоа име ќе ја возиме КМ-7 во најголем дел по новореновираните булевари и улици: бул. Илинден, бул. Климент Охридски, бул. Теодосиј Гологанов и ул. Манапо.


View Критична маса - Скопје на точак #7 in a larger map


Минатата недела неколкумина што возеле на претходните критични маси ја пробаа рутата возејќи по местата обележани со знак за велосипедска патека. Нивното искуство го документираа во видео и фотографии. „Уживајте“!

Видео:


 Фотографии, тука.

0 comments:

Post a Comment