08 December, 2012

Извештај од КМ#7 - 28.11.2012

Кој би претпоставил -  повеќе учесници на Критична маса во ноември отколку во октомври?! 100-тина скопски велосипедисти им ја дадоа недолжната чест на старо-новите скопски булевари и улици: Илинденска, Климент Охридски, Мито Хаџивасилев Јасмин (по ново Кирил и Методиј), Митрополит Теодосиј Гологанов и Манапо.

Кога би возеле по новите т.н. велосипедски патеки, тоа би изгледало некако вака . Ги покануваме оние кои тврдат дека тука постојат (добри) велосипедски патеки лично да ги испробаат или барем да го погледнат видеото.

Многу често како одговор на било каква критика од нашите сограѓани слушаме „Е добро де, тоа не е ништо страшно“. „Е добро де“ не гради подобар град. Мораме да ја менуваме свеста за нештата пред се. Прво самите ние под сообраќај мора да подразбираме и пешачки и велосипедски, а под улици, улици пријателски за сите, а не само коловози за брзо возење автомобили!

Во тоа име ја возевме Критична маса #7, во име на улици и за точаци!
А зголемената бројка на присутни и покрај континуираното заладување на времето во овој период потврдува дека граѓаните на Скопје имаат потреба од промена на третманот кон велосипедскиот сообраќај. Токму затоа завршивме со подигнување на точаците во раце баш пред објектите на администрацијата на град Скопје. Симболично покажувајќи дека велосипедот е моќно средство за трансформирање на градот, а не „пропратна содржина“. 

А овој пат, на целта во Градски парк освен кревањето точаци, не` чекаше и топло чајче и убави моменти на дружба.

Како изгледаше возењето можете да погледнете од следните фотографии.

Додека се собираме спроти парк
Мене не ми студеше. Вам?
Од позитивната атмосфера пред тргање
Имав време и малку да дремнам.
Стартот го проследи ТВ екипа
Мир, љубов, разбирање


привремено трансформиран простор...


..со поинакви активности и искуства
Како изгледавме од повисоко - Skopje City Mall
Кревањето на точаците на целта
Во отсуство на паркиралишта, мора да се импровизира
Чај за крај.
На целта направивме мини интервју со гостин од Германија. Зборува за КМ7 и за искуството со возењето точак во Македонија.На крајот од возењето во кутијата за донации беа собрани 1667 денари. Трошоците за ноември беа 800 денари печатење постери и флаери, и 560 денари за чаевите. Заедно со донациите од претходно, моментално имаме 2067 денари.

Благодарност до сите со кои ја креираме Критична маса заедно. Се гледаме на крајот на декември на предновогодишната! Накитете ги точаците!

0 comments:

Post a Comment