24 March, 2014

Критична маса #23: Точак за сите генерации!

Датум: 26.03.2014, среда
Тргнување17:30, Плоштад Македонија
Крај (подигнување на точаците): ТЦ Лептокарија
--------------------------------------------------------------
Промотивни материјалилинк.
Facebook настанлинк.
Руталинк.

Интервју со повозрасни граѓани на точаклинк.
-------------------------------------------------------------------
постерот за КМ #23
Сведоци сме дека на скопските улици независно од сезоната и временските услови, повозрасните граѓани постојано се превезуваат НаТочак. Сигурно сте налетале на некој повозрасен херој НаТочак натоварен со некој олук, ќумец, скала, вреќа компири, снопови праз како храбро ита кон својата дестинација. За нив не треба кампања, освестување, потсетување ниту посебни предавања, тие се 24/7 НаТочак.

Еве интервју со некои од нив:

Секој со свои причини зошто му дава предност на точакот, но и многу прецизни согледувања за условите во градот.

Точакот е (треба да биде) превозно средство за сите генерации,  не само за младите, не само за највештите. И затоа уште повеќе ни требаат добри услови за возење.

Возењето точак низ град не треба да претставува:

-слалом меѓу возила, контејнери и семафори поставени на погрешно место,

-спортска дисциплина „симни-качи се“ од високи рабници,

-екстремен спорт покрај брзи возила во отсуство (или нефункционалност) на велосипедски патеки!
Издвоени велосипедски патеки и тоа добри патеки треба да има насекаде. Зони 30 треба да има секаде каде улиците се потесни и нема услови за велосипедски патеки!
Треба и учениците без придружба да можат безбедно да отидат на училиште на точак, а постарите лица без опасност по својот живот да отидат да завршат некоја работа.

Сакаме град безбеден за движење на точак, град слободен за движење на сите.
Да им искажеме почит на сите граѓани од сите генерации кои возат точак и наспроти несовршените услови и да апелираме за подобри услови за да нè има уште повеќе по скопските улици.

Придружете ни се на 23-тата Критична маса во среда, на 26-ти март.
Викнете ги мајките, дечковците, внуците, вујковците, бабите, дедовците, вработените, невработените, пензионерите. 
Возиме во група и се грижиме едни за други, како и на секоја критична маса.

Овојпат ќе порачаме дека точак е превозно средство за сите генерации! 

Се гледаме на Плоштад Македонија во среда во 17:30.
А ќе завршиме кај ТЦ Лептокарија. 


View Критична Маса 23 in a larger map

Ѕрн- ѕрн!

--------------------------------------------------------------
*** Секој учесник вози на своја одговорност.

0 comments:

Post a Comment