25 October, 2014

Критична маса #30: Од мали на точак!

ДатумСреда, 29.10.2014
Почеток17:30, Плоштад Македонија
Крај: Детска улица "Тоше Проески" (Ново Лисиче)
---------------------------------------------------------------------
Facebook настанлинк

Промотивни материјалилинк
Рута: http://goo.gl/yVx4Fu

---------------------------------------------------------------------

Постерот за КМ#30: „Од мали на точак!“

Во услови на глобален подем на технологијата, која ги одвраќа дечињата од детските игри, точакот е едно од ретките добра кој сè уште ги мами надвор.
Детската игра е суштински дел од развојот на децата, а користењето на јавните простори за игра е богатство кое нашите градови и села не треба да го изгубат.

Затоа: Бараме да се овозможат услови за смирување на сообраќајот во станбените зони и околини на основни и средни училишта. Зони со ограничување на брзината до 30 km/h и 20 km/h ја зголемуваат не само безбедноста, туку и квалитетот на живот и се воведуваат насекаде низ светот. Бараме задолжително да се спроведуваат сообраќајни едукативни програми во основното и средно образование со кои ќе се зголемат вештините за управување велосипед и познавањето на сообраќајните правила и прописи.

Да ги возиме децата на точаци и да ги учиме од мали да возат! Точакот е нивното прво превозно средство. Да им обезбедиме најбезбедни можни услови од мали да го почувствуваат ветерот во косите, од мали да му се радуваат на градот или селото во кое живеат и неговите улици! Да се расонуваат за на школо и да сонуваат за животот!

Во среда ја возиме 30-тата по ред Критична маса! Во 17.30 часот се чекаме на Плоштад Македонија. Дојдете во поддршка на идејата дека на децата треба да им се овозможи од мали да бидат на точак! Не само со измена на проблематичниот член во Законот, туку и со реални чекори за подобрување на безбедноста во сообраќајот во инфраструктурата и образованието.
Се учиме на 5, возиме низ цел свет. :)

Возиме по следнава рута:

 
Погледни ја рутата на Критична Маса 30 на поголема мапа


Рутата за Критична маса #30 вклучува 3 од елементите за кои дадовме коментари за измена на Законот за безбедност:

1. Возиме низ Плоштад Македонија, Паркот Жена Борец и низ Детската улица (Парк на Тоше Проески) во Ново Лисиче. Овие три зони се пешачки и низ нив треба да може да се возат детски точаци.
Возрасните велосипедисти во пешачки зони треба да се прилагодат на брзината на пешаците.
2. Возиме низ булеварите: бул. Јане Сандански и бул. Србија каде малите деца би требало да смеат да возат, се разбира во придружба на некој кој ги познава сообраќајните правила т.е. има наполнети 16 години.
3. Возиме низ споредни улички во Општина Аеродром каде не е зона 30, а треба да биде. На некои места на улиците има поставени легнати полицајци без да стои означување дека е Зона 30 км/ч. (зона на смирен сообраќај)

Рутата е 7.32 км, пократка и погодна за деца.

Времето е поладно, облечете се потопло.
Почнуваме и завршуваме во темница, па задолжително носете светла на точакот. Други светлечки и звучни помагала се бонус :)

Се гледаме!
Ѕрн ѕрн.
--------------------------------------------------------------
*** Секој учесник вози на своја одговорност.

0 comments:

Post a Comment