22 May, 2013

Извештај од Критична маса #12

Велосипедот покрај тоа што е играчка за најмалите, средство за рекреација и спортување за рекреативците и спортистите, мора да почне да се третира и како превозно средство и да си го добие заслуженото место во градските политики, урбанизмот, инфраструктурните проекти. И пред се' или паралелно на тоа- и во свеста кај граѓаните. Впрочем, тоа е една и од поентите на Критична маса.

На еден или друг начин, тоа постојано го потенцираме. Но решивме Критична маса #12  да ја посветиме баш на врската меѓу точакот и градот. Преку работилница го запознававме точакот, а преку уште една Критична маса го до/ ре /пре-запознававме градот. Точакот е средство не само за превоз низ градот, но и за негово запознавање одблизу. И на КМ #12 отидовме во делови од Скопје во кои досега не сме биле.View Критична маса - Скопје на точак #12 in a larger map


Критична маса #12 помина низ помалку и повеќе населени места, 
индустриска зона, дел од  културно-историско значење, низ зелени и низ сиви делови, низ одржувани и неодржувани, низ рамни и низ стрмни. Сите прекрасни за на точак и скоро сите без велосипедски патеки! Центар, Чаир, до Бутел на север и назад кон југ низ Топанско Поле по ридот на Кале до паркингот пред влезот во тврдината каде не' чекаше прекрасно зајдисонце и 2 мали изненадувања.

Највозрасниот и најмладиот учесник на Критична маса си добија подароци од Dragon Custom: кожни рачки за точак и тетоважа. А луѓето од СкопјеСончоГлед делеа зрна сончоглед за герила садење. Благодарност до нив што ја направија Критична маса #12 поинтересна :)


Во кутијата за донации завршија 2048 денари, а за постерите и флаерите за КМ #12 се потрошија вкупно 1010 денари. Благодарност до сите кои помагаат да биде Критична маса самоодржлива!
Благодарност и до Игор Делов кој ги дизајнираше промотивните материјали за оваа Критична маса. 

постерот за КМ #12
И секако до сите 320 граѓани (можеби и повеќе) кои ја извозеа оваа интересна рута, го запознаваат Скопје и му помагаат на Скопје да го запознае точакот.

Еве како изгледаше возењето на 12-тата критична маса низ Чаир. Многу среќни лица на точак и многу весели лица кои ни мафтаа од страните. Скопје тој ден беше поубав град.
Уште едно видео од КМ 12, некаде пред целта, на удолницата пред Кале, фиууу!


Кревањето на точаците на една од поинтересните завршни точки за КМ досега, на Кале, со поглед кон зајдисонцето. Малку не' измори рутата, ама беше ново и прекрасно искуство!


И избор фотографии од возењето:
Се собираме на плоштад
И се собираме..
Не' има многу!
Мајки, татковци, ќерки...
Дедовци и внуци... Не' има од сите возрасти!
Позирање 1
Позирање 2
Тргнуваме!
Меѓу тарабите по пешачката улица претворена во улица за моторен сообраќај!  Чекор назад :(
Малку се развлековме пред Битпазар во 3 ленти...
Ама брзо си се собравме во една :)
Прекрасните дрвореди во Чаир
И прекрасните девојки на точак :)
Ни се придружија локални дечиња кои си играа на улица. Извозеа до крај!
Низ Бутел
Поминавме и низ ненаселени зони кои ги двојат населбите..
Топанско Поле па пак Чаир

На раскрсницата спроти Американска амбасада

Долга, долга колона...

Влегуваме во Топаана
Расположени возачи! Такви ги сакаме :)
И ова е Скопје
Контрасти
И локалците на точак!
Срдечен пречек
Топаана е дефинитивно една од погостопримливите населби во Скопје
Не е во добра состојба, ама овде дефинитивно се цени и користи јавниот простор
Последната угорница...
                     
Occupy тревник за поубава позиција кон сонцето
И уште точакољупци пристигаат...
Bike power!
Подигнувањето на точаците на целта

Не ги собираше сите во обична фотографија, па мораше панорама :)
На крај: уживанции во едно магично скопско катче.
Прашајте било кој кој вози точак и ќе ви потврди. 
Точакот не само што е ефикасен, економичен и здрав за градот (=луѓето кои живеат во него), туку е и средство за негово истражување, зближување со него и уживање :)

Скопје, те сакаме!
Се гледаме на Критична маса #13!
 

0 comments:

Post a Comment