21 December, 2013

Вело-резолуција: Во 2014-та јас (на точак) ќе...

Преку отворен повик на социјалните мрежи Facebook и Twitter, на e-mail, но и на отворениот „ѕид“ на работилницата за зимски гуми, собравме 150-ина желби за градот и предизвици кои точакољупците си ги поставуваат себе.

Подолу е делот од вело-резолуцијата посветен на себе, поточно збир од личните новогодишни резолуции на повеќе луѓе кои ни пишаа.

Прочитајте овде за тоа како ја направивме. 
А за делот од резолуцијата посветен на предизвиците кои дел од граѓаните му ги задаваат на Скопје и ги посакуваат за нивното секојдневно функционирање во овој град можете да прочитате овде.

Предизвиците кои секој си ги задава лично варираат од желба да се научи да се вози точак, па се до големи велосипедски тури, од мала инциијатива во влезот во кој живеат до институционална битка за подобар вело-град. Сè се брои. :)

Предизвиците за себе во 2014-та ги поделивме во 4 категории: 
1. Навики и учење
2. За точакот
3. Патувања
4. Акции и иницијативи

Ви посакуваме да ги остварите предизвиците кои ќе си ги зададете себеси во новата година!
И се надеваме дека овие резолуции споделени од вас на нашите профили ќе инспирираат уште повеќе наши сограѓани да го јавнат точакот и да променат нешто во сопствениот живот и во градот :)

-------------------------------------------------------

Во 2014-та јас (на точак) ќе...

[НАВИКИ И УЧЕЊЕ]

...почнам да одам со точак на работа
...ќе почна да возам и на снег
...одам до пазар на точак, место со кола.
...научам да не ги пцујам несовесните шофери
...научам да не ги пцујам несовесните пешаци
...ги почитувам сите сообраќајни правила додека возам точак
...ќе научам да возам точак.
...ќе им се насмевнувам на лутите шофери на коли во знак дека треба да покажеме обострано почитување.
...возам почесто точак!
...почесто да излегувам навечер со точак
...се качам конечно (на точак).
...во 2014-та ќе научам да си го поправам точакот сама (во 2013-та научив да лепам гуми).

[ЗА ТОЧАКОТ]

...си купам ѕвонче.
...да си купам кацига.
...ќе си го реставрирам стариот точак.
...ќе го одржувам точакот поредовно и нема да дозволам да ми се скрши осовина на сред пат!
...Во 2014-та ќе си ги намонтирам корпата за багаж и трубата, ќе си ги наштелувам брзините, ќе си поставам светло и мачкини очи, ќе си намонтирам и ретровизор, а сакам да си ставам и држач за мобилен. Ако биде дозволено и ако имам пари ќе си купам и приколка.
...си купам поубави светла и батерии на полнење :)
...си набавам убави мотивациски лепенки за точакот.
...Во 2014-та #JasNaTochak ќе имам багажник за да возам девојка на него.
...#JasNaTochak во 2014 сакам да си ја купам кацигава. http://www.youtube.com/watch?v=CMAhptqk-4Q … pic.twitter.com/sByYExCpbC
...си купам приколка за носење поголеми работи кои не ги собира во корпа.
...ќе си спремам мало комплетче со основни алати кои ќе си го носам секогаш на пат.
...Ќе научам да си го поправам точакот, ќе си го офарбам со дизајн на дрво...И ќе возам уште повеќе точак! Посакувам среќна точакољупска година на сите луѓе!


[ПАТУВАЊА]

...отидам на подалечно патување на точак со дечко ми.
...извозам барем 3650 км. 
...ќе го свртам цело Скопје!
...ќе правам повеќе тури низ Македонија на точак.
...#JasNaTochak сакам да стигнам до Иран!
...Ја возам девојка ми на багажник.
...Кога ќе решам да си појдам во родното место, ќе извозам со точак до Гевгелија. Ќе поканам кој сака да ми се придружи на уживанции и на повеќе сонце на југот.  
...Во 2014-та #JasNaTochak ќе отидам на пикник со девојка (потсетете ме на време. Да не  ја мрзнам на 29.12.2014).
...Во 2014-та сакам да одам до #Битола #NaTochak. #JasNaTochak
...#JasNaTochak да ги посетам преостанатите 10тина градови во Мк, да поминам државна граница...
...отидам во родното место со точак. ќе си метнам велосипедски крилја т.е. велокрилја как да си метнех и на југот да си прелетнех. Т'га за Богданци со велосипед.
...Ќе направам тура низа Демирхисарскиот крај.
...конечно ќе отидам на турите околу Охридско и Мавровско езеро.
...Ќе отидам до Кочани на Критична маса :)
...одам до Битола.
...и јас!

[АКЦИИ И ИНИЦИЈАТИВИ]

...научам некого да вози точак.
...да влијаам Ск да прерасне во поточакољупски град.
...поднесувам пријави додека не ми ја тргнат пречката од патеката...
...ќе се поставам и барам да бидам почитуван како рамноправен учесник во сообраќајот.
...ќе поттикнувам луѓе да возат точак.
...ќе иницирам кај соседите поставување паркинзи за точаци во/пред зградата каде живеам.
...ќе им ги кревам брисачите на дупло повеќе коли испаркирани на вело-патеки.
...испринтам и спамувам повеќе колите паркирани на вело-патеки со флаерчињата од НаТочак.
...ќе ги информирам пешаците дека треба да се тргнат на ѕвонче...ѕрн, ѕрн, ѕрн! 
...да "едуцирам" повеќе луѓе како да се заштитат од кражби на точак.
...ќе претворам минимум 3ца во точакољупци.
...ќе им купам точак на моите родители.
...Во 2014-та ќе иницирам кај соседите да определиме простор/поставиме држачи за паркирање точаци во/пред зградата каде ќе живеам. #JasNaTochak
...Во 2014-та #JasNaTochak ќе пробам да научам бар еден возрасен да вози точак.
...#JasNaTochak ќе се борам за #твитернаграда да се додели на @NaTochak за подигнување на свеста за велосипедизмот во Македонија.
...ќе помогнам во одржување на bike kitchen (autonomous & autolearning workshop) во Скопје.
...побарам(е) дозвола и /или поставување на вело-паркинзи пред АКСЦ. Или сами ќе ги поставиме :)
...учествувам секоја последна среда во месецот на настанот критична маса
...нема да пропуштам Критична маса.
-------------------------------------------------------

Кои се твоите лични предизвици поврзани со возењето точак? 
Пиши ни доколку сакаш да ги споделиш.
Следи нè будно на нашите социјални профили и блог за да бидеш известен за следните Критични маси и што се случува во Скопје на велосипедски план. 
Доколку сакаш да споделиш некоја вело - вест со нас, имаш желба да помогнеш за подобро вело - Скопје, можеш да ни пишеш и на нашиот e-mail: natochak@gmail.com.

0 comments:

Post a Comment