05 August, 2014

Екотопија во Скопје (5-9.08.2014)

Во тек е интернационалната велосипедска тура Екотопија 2014-та.
Започна на 10-ти јули, во Софија, а ќе заврши на 30-ти септември во Атина.
После Бугарија, Србија и Косово, наредните 5+ дена (5-9.08.2014) учесниците ќе ги поминат во Скопје, па во други места во Македонија, после што ќе се упатат накај Грција.
Некои од учесниците кои се приклучуваат на турата почнувајќи од Скопје, пристигнаа и порано, а најголем дел од учесниците пристигнуваат денес, 5.08.2014.
Може слободно да се приклучите на турата во било кој момент, на возењето накај Грција или на активностите во Скопје: во АКСЦ, во Ку Ла и возејќи точак заедно низ градот.


Ова се деталите за случувањата во Скопје:

- 5.08, вторник

(денски) - пристигнување во Скопје
20:00 - дружење во АКСЦ (линк до Facebook настан)

-6.08, среда
17:00 - Вело-кујна (bike kitchen) во АКСЦ20:00 - споделување на вештини и знаење - настан во АКСЦ

-7.08, четврток
слободен ден


-8.08, петок
10:00 - посета на Зелената Арка
17:00 - мала Еко-критична маса низ градот (повеќе информации: тука.)
20:30 - филмска проекција и дружење во Ку Ла

-9.09, сабота заминување кон Гевгелија со неколку запирања (може да се приклучите и на ова!)

Посетете го и настанот на Facebook и следете таму или на блог-постов за евентуални измени.


А ова се деталите за Екотопија рутата:
10th-13th July – Sofia, Bulgaria
28th July – Nis, Serbia
1st-3rd August – Prishtina, Kosovo
/------ 5th-9th August – Skopje, Macedonia -----/
22nd-25th August – Thessaloniki, Greece
28th-31st August – Ierissos and Megali Panagia, Halkidiki, Greece
3rd September – Thessaloniki, Greece
7th-8th Sept – close to Larissa, Greece
10th Sept – close to Volos, Greece
28th-30th Sept – Athens, Greece


Што е велосипедската тура „Екотопија“?

Велосипедската тура „Екотопија“ е мобилна направи-сам (DIY) заедница, која се занимава со активизам, алтернативни начини на организирање и одржливо живеење низ различни региони на Европа повеќе од 20 години.

Оваа тура е отворена за сите заинтересирани за DIY, заштита на животна средина, активизам, живот во заедница, учење од различни култури, како и учење едни од други. На крајот на краиштата, таа ќе биде онаква каква што ќе ја направиме да биде. Вие сте велосипедската тура! Секој може да се приклучи во било кој дел од турата во било кои планирани активности или да предложи нови.
При патувањето - споделуваме вештини, практикуваме носење одлуки со консензус и заеднички работиме на создавање на неформална и не-хиерархиска средина. Готвиме локална веганска храна користејќи рачно направен шпорет, кампуваме и работите ги пренесуваме на велосипеди и приколки. Во местата кои ги посетуваме, разменуваме идеи и искуства, споделуваме вештини или физички помагаме.
Ние сме заедница која се развива во движење.
Повеќе детали на:https://www.ecotopiabiketour.net/

0 comments:

Post a Comment