13 October, 2017

Дел 2: Вело-анализа на програмите на кандидатите за градоначалници на скопските општини, Локални избори 2017


Продолжение од тука (Дел 1: Вело-анализа на програмите на кандидатите за градоначалник на Скопје, Локални избори 2017)

Дел 2:

Вело-анализа на програмите на кандидатите за градоначалници на скопските општини, Локални избори 2017
------------------------------------------------------------------------------------------------------
I. Општина Аеродром

Кандидати:

1. Златко Марин, СДСМ (линк)

2. Спортски, рекреативен велосипедизам и туризам

ДОЛНО ЛИСИЧЕ - Регулација и заштита на коритото на р. Вардар и продолжување на велосипедската патека до Долно Лисиче (во соработка со Град Скопје)
3. Велосипедски паркинг
ПАРКИНГ-ПРОСТОР ЗА СИТЕ
Општина Аеродром не е поштедена од недостигот на паркинг-места на нејзината територија, ниту, пак, има обезбеден простор за паркирање на велосипедите, со што граѓаните се оставени да се снаоѓаат самите каде ќе го остават својот автомобил или велосипед, Затоа, во мандатниот период ќе формираме општинско претпријатие за паркинг-услуги, континуирано ќе ги одржуваме и ќе ги реновираме постојните паркинг-простори, онаму каде што недостасува паркинг-простор, на веќе постојните паркинзи планираме изградба на монтажен паркинг на едно или на две нивоа. Ќе иницираме Владата и Градот Скопје да ја раз- гледаат можноста за ослободување од даноци за изградба на монтажни и подземни паркинзи и катни гаражи. За реализација на проектот ќе подготвиме елаборат и на жителите на Општина Аеродром ќе им го понудиме најдоброто решение за организација на паркинг-просторот во општината.

Коментар:
Во точката „СТОП ЗА СООБРАЌАЈНИОТ ХАОС ВО ОПШТИНА АЕРОДРОМ“ предлагаат продолжување на булевари, правење нови мостови и создавање нова сообраќајница. Има и креирање зони 30 и поставување семафори кај училиштата.

2. Ивица Коневски, ВМРО- ДПМНЕ
Не е достапна електронска верзија на програмата.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
II. Општина Бутел
Кандидати:
1.       Дарко Костовски, ВМРО ДПМНЕ (линк)
7. Промотивни мерки за користење велосипед
ТРАНСПОРТ И ПАТНА ИНФРАСТРУКТУРА - За побрз и побезбеден проток на сообраќајот, покрај другото, потребни се квалитетни сообраќајници, без црни точки на патиштата, како и безбедни тротоари и патеки за пешаците и велосипедистите.

2.       Велимир Смилевски, СДСМ (линк)

Достапна е електронска верзија на програмата, но нема поврзан проект.

     3. Влатко Дамјановски
4. Насер Цури
5. Ермонд Мифтари
За останатите кандидати не е достапна електронска верзија на програмите

------------------------------------------------------------------------------------------------------
III. Општина Гази Баба

Кандидати:

1. Борис Георгиевски, СДСМ (линк)1. Велосипедски патеки, ленти, мрежа за вело-сообраќај
КОМПЛЕТНА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА УЛ. „ГЕМИЏИСКА“ ВО НАСЕЛБАТА „ЖЕЛЕЗАРА - Оваа улица ќе биде изградена во современа сообраќајница со изградба на нова подземна инсталација (фекална и атмосферска канализација), со асфалтирање и изградба на безбеден тротоар за движење на пешаците, како и обележување на велосипедска патека.  Со изградбата на оваа улица во современа сообраќајница, ќе биде олеснето движењето на возилата, на пешаците, а обележувањето на велосипедска патека ќе биде предуслов за нејзино безбедно користење и движење со велосипед по неа. Целна група: Жителите на ул. „Гемиџиска“ и сите жители на н. „Железара“, кои преку оваа улица пристигнуваат до своите домови. Рок: 2018 година

ИЗГРАДБА НА ПАТ ОД С.СТАЈКОВЦИ ДО НАСЕЛЕНОТО МЕСТО „КАМНИК“ -  Новиот регионален пат ќе биде изграден во современа сообраќајница со зона за движење на пешаци (тротоари на двете страни од патот) и обележување на велосипедска патека. Целна група: Жителите на с. Стајковци, на с. Синѓелиќ, на населбата „Синѓелиќ“, населбата „Камник“ Рок: 2018-2021 година

РЕКОНСТРУКЦИЈА НА УЛ. „ПЕРО НАКОВ“ И ПРОШИРУВАЊЕ НА УЛ. „БЛАГОЈ СТЕФКОВСКИ“ -  Заради безбеден сообраќај и безбедно движење на пешаците и на велосипедите, потребно е овие две улици целосно да се реконструираат со изградба на нов коловоз и со проширување на капацитетите на атмосферската и фекалната канализација. На улиците ќе бидат изградени тротоари од двете страни и ќе бидат обележани пешачки патеки. Нивната реконструкција е значајна за безбеден сообраќај и за безбедно движење на пешаците и велосипедистите. Целна група: Жителите на населбата „Маџари“ и сите кои секојдневно ја користат оваа улица. Рок: 2018-2020 година

ВАРДАРИШТЕ - Изградба на пешачка и велосипедска патека на насипот на реката Вардар

ХИПОДРОМ - Изградба на велосипедска патека на ул. „Благој Стефковски“, во продолжение на регионалниот пат „Р-101“

ТРУБАРЕВО - Изградба на пешачка и велосипедска патека на регионалниот пат „Р-101“

2. Спортски, рекреативен велосипедизам и туризам

ИЗГРАДБА НА ПЕШАЧКА И ВЕЛОСИПЕДСКА ПАТЕКА
На левата страна на р. Вардар, поточно на насипот на потегот од мостот „Близнаци“, на бул. „Србија“ до с. Идризово, ќе бидат изградени велосипедска и пешачка патека, во должина од 8 км, кои ќе бидат осветлени и ќе бидат облагородени со зелени површини. Оваа патека ќе го разубави кејот на реката Вардар, а исто така, таа ќе биде во функција на рекреативците кои ќе можат слободно да возат велосипед и да пешачат, како и во функција на сите жители на тој дел од општина Гази Баба, кои ќе можат безбедно, без користење автомобил, да стигнат до централното градско подрачје. Овој проект ќе придонесе и за намалување на загадувањето, преку кревање на свеста кај граѓаните повеќе да користат велосипед или да пешачат. Целна група: Деца, младинци, работници, пензионери, рекреативци... Рок: 2017-2021 година

СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВЕН ЦЕНТАР „СТАЈКОВЦИ-ЦРЕШОВО“ - Со овој капитален проект предвидуваме изградба на мултифункционален спортски центар (игралиште за мал фудбал, кошарка, тенис, монтажни трибини), атлетска и велосипедска патека, отворени фитнес-направи, соблекувалници, а ќе биде и целосно осветлен.
Целна група: Жители на населените места: Стајковци, Црешово, Страчинци, Брњарци, Виниче, Смилковци, Булачани и Раштак Рок: 2018 – 2020 година

7. Промотивни мерки за користење велосипед

Истовремено, општината ќе субвенционира и купување велосипеди.

2.       Тони Трајковски, ВМРО-ДПМНЕ
3.       Зоран Трпчевски, Левица

За останатите кандидати не е достапна електронска верзија од програмата.


------------------------------------------------------------------------------------------------------
IV. Општина Ѓорче Петров
Кандидати:
1.       Александар Наумовски, СДСМ (линк)


2. Спортски, рекреативен велосипедизам и туризам
Рекреативна велосипедска патека со можност за траса за ридско-планински велосипедизам во атарот на с. Кучково.
МЕСНА ЗАЕДНИЦА КУЧКОВО - Трасирање на ридско- планинска велосипедска моунтинбајк патека

2.       Советничка листа, Левица (линк)


1. Велосипедски патеки, ленти, мрежа за вело-сообраќај
Пoврзување и планирање на единствена велосипедска патека која што ќе изнуди излегување од Волково кон Бардовци/Карпош

3.       Владо Мисајловски, ВМРО-ДПМНЕ
Не е достапна електронска верзија на програмата.


------------------------------------------------------------------------------------------------------
V. Општина Карпош
Кандидати:

  1. Стевчо Јакимовски, ГРОМ (линк)

2. Спортски, рекреативен велосипедизам и туризам
Велосипедска и пешачка патека до Горно Нерези (Етно-село)


Коментар:
Негативна порака за младите преку мерката бесплатна обука за возачки испити за секој млад човек од Општина Карпош кој наполнил 18 години.

Предлог за катни паркинзи насекаде, строго за автомобили и субвенционирано (бесплатно за граѓаните) од општината.

  1. Советничка листа, Левица (линк)

7. Промотивни мерки за користење велосипед
Субвенционирање на купување велосипеди и електрични скутери
Строго санкционирање на секое попречување на дрижењето на пешаци и точаци


3.   Стефан Богоев, СДСМ (линк)

2. Спортски, рекреативен велосипедизам и туризам
УРЕДУВАЊЕ НА ЛЕВАТА СТРАНА НА РЕКАТА ВАРДАР - Предвидено е и изградба на велосипедска патека и на соодветен паркинг-простор за велосипеди. Целна група: Сите граѓани на општина Карпош Рок: 2018 – 2021 година

ИЗГРАДБА НА ПЛАНИНАРСКА ПАТЕКА ДО СРЕДНО ВОДНО, СО ОБЕЛЕЖУВАЊЕ И ОСВЕТЛУВАЊЕ СО СВЕТИЛКИ НА СОЛАРНА ЕНЕРГИЈА - Крај оваа патека се разгледува и можноста за изградба на патека за велосипеди (планински велосипедизам/mountain biking). Можноста за велосипедска патека ќе ги привлече и љубителите на волосипедизмот кои ќе добијат уште еден простор за своите активности. Целна група: Млади, возрасни, спортисти Рок: 2018 – 2019 година


7. Промотивни мерки за користење велосипед
Ставаме приоритет на заштитата на зеленилото и на создавање нови зелени површини и паркови низ Карпош, искористување на обновливите извори на енергија
како и промоција на велосипедот како главно превозно средство.

СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ ВЕЛОСИПЕДИ - Карпош на велосипед! Со изградбата на нови велосипедски патеки и со подобрување на сигнализацијата, ќе започнеме и проект за субвенционирање велосипеди. Целта на овој проект е да се намали загадувањето во општината и да се следат европските трендови за поголема застапеност на велосипедот во сообраќајот – со цел здрава животна средина за сите. Се стремиме да бидеме членки на Европската Унија, но потребно е да ги прифаќаме и позитивните практики. Зголемената застапеност на велосипедот како превозно средство ќе овозможи почист воздух, растоварен сообраќај и дополнителна физичка активност за граѓаните. Субвенционирајќи велосипеди, инвестираме во здрава сегашност и во сигурна иднина. Целна група: Сите граѓани на Карпош; Рок: 2018 година


------------------------------------------------------------------------------------------------------
VI. Општина Кисела Вода

Кандидати:

1. Филип Темелковски, СДСМ (линк)


2. Спортски, рекреативен велосипедизам и туризам

УРЕДУВАЊЕ НА ТРИМ- ПАТЕКАТА ПОКРАЈ ПРУГИТЕ ВО КИСЕЛА ВОДА - Постојната трим-патека, која е долга 2,5 км и се протега покрај пругите од Центарот за јавно здравје до булеварот „Србија“, е место што секојдневно го користат голем број луѓе што на тоа место рекреираат, џогираат, возат велосипеди итн. Целна група: Жителите на Општина Кисела Вода, спортисти и рекреативци Рок: 2018 година


Комплетна изградба и уредување на трим и велосипедска патека до парк-шума „Водно“

Општо:
Недозволиво е во 21 век воопшто да зборуваме за тоа дека нема канализација, за проблеми со водовод, дека улиците се поплавуваат при дожд, да нема каде да се вози велосипед, контејнерите преполни со смет да претставуваат опасност од зарази, а воздухот загаден.


2.  Јохан Тарчуловски, ВМРО-ДПМНЕ (линк)
1. Велосипедски патеки, ленти, мрежа за вело-сообраќај
ИЗГРАДБА НА ВЕЛОСИПЕДСКИ ПАТЕКИ, СОГЛАСНО ПРОСТОРНИТЕ МОЖНОСТИ
2. Спортски, рекреативен велосипедизам и туризам
РЕКОНСТРУКЦИЈА НА ПОСТОЈНАТА ВЕЛОСИПЕДСКА/ТРИМ ПАТЕКА ВО НАСЕЛБА 11 ОКТОМВРИ СО ПОСТАВУВАЊЕ СПРАВИ ЗА ФИТНЕС.

7. Промотивни мерки за користење велосипед
СУБВЕНЦИИ ЗА НАБАВКА НА ВЕЛОСИПЕДИ
Опис: Општината ќе финансира набавка на велосипеди согласно буџетските можности. Се предвидува субвенционирање во висина од 40% од цената на велосипедот, но не повеќе од 3000 денари по лице.


------------------------------------------------------------------------------------------------------
VII. Општина Сарај


Кандидати:

1.       Башким Бакиу, БЕСА (линк)

     

Достапна е електронска верзија на програмата, но нема поврзан проект.

     
2.       Сефедин Алиу, ДПА
3.       Блерим Беџети, ДУИ
4.       Екрем Алија, Алијанса на Албанците
За останатите кандидати не е достапна електронска верзија на програмите.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
IX. Општина Центар
Кандидати:

1. Саша Богдановиќ, СДСМ (линк)
1. Велосипедски патеки, ленти, мрежа за вело-сообраќај
ДАНЕ КРАПЧЕВ - Да изградиме патека за велосипеди

ОПШТИНАТА ЗА СИТЕ НАС -  За учениците: Постојано ќе се грижиме за нивната безбедност обезбедувајќи им простор за непречено пешачење кон училиштата, возење велосипеди и тротинети, безбедно движење по улиците.

НОВИ ИГРАЛИШТА, ПАРКОВИ И ЗЕЛЕНИ ПОВРШИНИ  
На местата каде што тротоарите немаат доволна широчина, целата нивна широчина ќе биде пешачка или пешачка/ велосипедска зона, а урбана опрема ќе се дозволува на коловозот (наместо неколку паркинг-места покрај тротоарот).  Целна група: Сите жители на Општина Центар Рок: Во континуитет

РЕШЕНИЈА ЗА СООБРАЌАЈ И ЖИВОТНА СРЕДИНА ШТО ГАРАНТИРА ЗДРАВЈЕ И БЕЗБЕДНОСТ - Во тесна корелација со проектот „Цел Центар на точак“ ќе бидат изградени и велосипедски патеки што дополнително ќе ги мотивираат граѓаните сè почесто да употребуваат велосипед како превозно средство. Целна група: Сите граѓани Рок: До 2019 година

7. Промотивни мерки за користење велосипед
СУБВЕНЦИИ - Покрај надоместокот за секое новородено дете во Општина Центар, мерка што и понатаму ќе се спроведува, ќе продолжи и мерката „Цел Центар на точак“. Сегашниот проект „Цел Центар на точак“ ќе продолжи да се реализира и годишно ќе се доделуваат по 2.500 субвенции по 3.000 денари. Преку оваа мерка жителите ќе се стимулираат сè повеќе да го користат велосипедот како превозно средство, а наедно ќе се намали сообраќајниот метеж што го предизвикуваат возилата. Исто така, ќе се влијае врз намалувањето на штетните честички што досега се застапени во воздухот во голем процент. Со оглед на потребите што произлегуваат од овој проект, на повеќе локации низ Општината ќе поставиме паркиралишта наменети за велосипеди, како и пумпи за велосипедски гуми. Целна група: Сите жители на Општина Центар Рок: Континуирано
2.  Александар Митров, Левица (линк)


7. Промотивни мерки за користење велосипед

Велосипедски патеки и паркинзи за велосипеди во поголем број


Коментар:
Имаат цела точка посветена на тоа дека пешаците ќе бидат на прво место, промена на времетраењето на зеленото светло (на булеварите), безбедни тротоари за бебешки колички и сл.

3. Дејан Јовановски, ВМРО-ДПМНЕ
Не е достапна електронска верзија на програмата.------------------------------------------------------------------------------------------------------
X. Општина Чаир

Кандидати:

1. Висар Ганиу, ДУИ (линк)1. Велосипедски патеки, ленти, мрежа за вело-сообраќај
Изградба на нови велосипедски патеки.
Опис: Изградба на велосипедска патека по раскрсницата на бул. Цветан Димов и бул. Џон Кенеди. Потоа по бул. Христијан Тодоровски Карпош.
Вредност: 15.307.600 денари.

2. Нермин Таловска, ВМРО-ДПМНЕ (линк)
1. Велосипедски патеки, ленти, мрежа за вело-сообраќај
РЕКОНСТРУКЦИЈА И ПРОШИРУВАЊЕ НА БУЛ. „НИКОЛА КАРЕВ“ (ПЛАСТИЧАРСКА)
Опис: Општина Чаир во соработка со Град Скопје ќе го реконструира и ќе го прошири булеварот со 4 коловозни ленти, со пешачки патеки и велопатеки. Во должина од 1 200м од надпатникот на бул. „Цветан Димов“ до Американската амбасада.
Вредност: 100 мил. денари
ИЗГРАДБА НА ВЕЛОСИПЕДСКА ПАТЕКА
Опис: Реализација на нова вело патека во соработка со град Скопје. Ќе се изгради рута од Бутел преку Чаир до Центар.
Вредност: 10 мил. Денари

7. Промотивни мерки за користење велосипед

СУБВЕНЦИЈА ЗА НАБАВКА НА НОВИ ВЕЛОСИПЕДИ ЗА ГРАЃАНИТЕ
Опис: Во следните 4 години граѓаните на Чаир ќе добијат субвенција за набавка на нови велосипеди. Субвенцијата ќе биде до 50% од вредноста на велосипедот, но не повеке од 4 000 денари за еден велосипед.

3. Исмаиљ Бојда, НДМ (линк)
Достапна е електронска верзија, но нема поврзан проект.
4. Зекирја Ибрахими, БЕСА
5. Фарук Абди, Алијанса на Албанците
6.  Идриз Орана, ДПА
За останатите кандидати не е достапна електронска верзија на програмата.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
XI. Општина Шуто Оризари

Кандидати:
1. Курто Дудуш, СДСМ (линк)

1. Велосипедски патеки, ленти, мрежа за вело-сообраќај
ИЗГРАДБА И РЕКОНСТРУКЦИЈА НА УЛИЦИ И ПАТИШТА - Асфалтирање на сите главни и споредни улици како и поставување на целосна нова пешачка патека и патека за велосипеди крај целата главна улица „Шуто Оризари/Индира Ганди”, со бекатон-плочки, бели за пешаците, црвени за велосипедистите, од влезот до излезот на општината и поставување нови тротоари

2. Џелал Чајани, ДУИ
3. Мухамед Цури, БЕСА
4. Фаик Садики, ДПА
5. Елвис Бајрам, СРМ


За останатите кандидати не е достапна електронска верзија на програмите.

0 comments:

Post a Comment