14 April, 2014

Критична маса #24: И да немаш точак, придружи се!

Датум: 30.04.2014, среда
Тргнување17:30, Катна гаража Св.Кирил и Методиј (Јужен Булевар)
Крај (подигнување на точаците): пред МКЦ
--------------------------------------------------------------
Промотивни материјалилинк.
Facebook настанлинк.
Руталинк.

Мапа на пунктови за изнајмување: линк.
--------------------------------------------------------------
Интервју со корисници на системот за изнајмување: линк.
Поволности од системот за изнајмување велосипеди: линк.
Предлог-локации за нови станици: линк.
--------------------------------------------------------------
постерот за КМ 24
Знаеме кои поволности (популаризација на возењето велосипед, практичност и ефикасен превоз, достапност, поголема можност за мобилност на граѓаните, социјална еднаквост, одржлив туризам, како и сите придобивки кои ги има возењето на индивидуален велосипед зголемени) ги нудат добрите системи за изнајмување велосипеди и сакаме на нашиот да му дадеме PUSH :)

Системите за изнајмување велосипеди треба да се третираат како јавно добро, своевиден градски јавен превоз, поголема можност за мобилност, за разни ситуации и за разни групи граѓани.
Граѓаните не се доволно информирани за станиците и процедурата на изнајмување.
Сакаме нив да ги информираме, а од надлежните да побараме да ги решат проблемите со одржувањето на велосипедите и да им предложиме проширување и унапредување на системот.

Собираме искуства од корисниците на системот. Ќе ги објавиме деновиве. 

Ако сака некој да каже мислење, нека ни пише на некој од нашите профили.

-------------------------------------------------------------------
Што треба да знаеш за изнајмување точак во Скопје:

Пунктови: мапа на пунктови (5) 
Цена: 10 денари / час

Работно време: 8.00 - 23.00 часот (Изнајмување точаци до 22.00) 

На државни празници не работат. 
Процедура: Пополнување краток формулар и идентификација со лична карта.
-------------------------------------------------------------------

Да возиме заедно за подобар вело град!
Да порачаме дека и системот на градски велосипеди е важен ако сакаме Скопје да стане подобар град.

Ако ја поддржуваш оваа идеја, на свој, на позајмен или на изнајмен точак придружи ни се на 24-тата Критична маса во среда, 30-ти април, на паркингот на источната страна од Катна гаража Св.Кирил и Методиј со почеток од 17.30 часот.

Рута на возење: 


View Критична Маса 24 in a larger map


На крајот од рутата следува изненадување :)

Ѕрн-ѕрн!--------------------------------------------------------------

*** Секој учесник вози на своја одговорност.

0 comments:

Post a Comment