22 August, 2014

Критична маса #28: Повеќе патеки, помалку несреќи!

Датум: 27.08.2014, последна среда во месецот
Почеток17:30, Плоштад Македонија
Крај: 19:00, Пикник во парк шума Гази Баба
---------------------------------------------------------------------
Facebook настан: линк

Промотивни материјали: линк
Рута
http://goo.gl/dVuP1r
---------------------------------------------------------------------
Постерот за КМ 28
Колку пати ви се случило да излезете со точак и да смислувате различни рути како да стигнете до одредено место за да го избегнете градскиот метеж? И на крај единствена опција за тоа ви е кејот на Вардар или можеби буткање низ локалните улички.
Зар не ви е здосадено да мора да се симнувате и качувате од велосипедска патека затоа што истата е со дупки, има поставено канти, знаци, паркирани коли или воопшто ја нема?

Скопје има велосипедисти и сака квалитетни вело патеки! Сакаме да одиме на точак до работа, до продавница, да ги пратиме децата на точак до школо и при тоа да бидеме сигурни дека се безбедни. Имаме право да возиме на безбедни велосипедски патеки! 

Повеќе велосипедски патеки значат:
  • Возачите и пешаците да не мора да се грижат дека неочекувано ќе им се појави велосипедист на патот
  • Помала веројатност на судири
  • Драстично помал број на повреди на велосипедисти
  • Повеќе велосипедисти
Ги бараме и поздравуваме следните  мерки за зголемување на безбедноста на велосипедистите и зголемување на комоцијата и привлечноста на возење точак во градот:
  1.  Реконструкција на цела постоечка велосипедска инфраструктура. Скопје има колку-толку 60-ина километри велосипедски патеки, кои мора да се доведат во одлична форма! 
  2. Велосипедски патеки на секој нов булевар. Да нема новоизграден булевар или поголема улица која ќе нема велосипедски патеки по стандарди! Улиците кои не го земаат предвид овој тип на сообраќај не се комплетни!
  3. Воведување на зони 30. Станбените населби да станат места во кои децата ќе може безбедно и самостојно да одат на школо пешки или на точак. Да се воведат зони со намалена ограничена брзина
  4. Нулта толеранција за возилата кои се паркираат на велосипедските и пешачките патеки. Пешаците и велосипедистите имаат право да ги користат местата планирани за нив и да не се принудени да се симнуваат на коловоз.
Кацигата можеби ќе ублажи незначителен процент од сообраќајните судири, но инфраструктурата ќе оневозможи и воопшто да се случат! Кацигата ќе го обесхрабри користењето на велосипедот, а инфраструктурата ќе охрабри нови велосипедисти! 

Бројот на велосипедисти во Скопје полека, но прекрасно расте. Да ја поддржиме тенденцијата. Скопје заслужува подобра велосипедска инфраструктура!

Дојдете во последната среда од месец август, на 28-та по ред Критична маса да покажеме дека го сакаме Скопје безбедно за точаци! Во 17.30 се чекаме на Плоштад Македонија.

View Критична маса #28 in a larger map

Завршуваме во преубавиот Гази Баба парк каде што ќе имаме пикник кој ќе биде проследен со зајдисонце (се’ e испланирано :)). Доколку сакате земете си чаршавчиња и по некоја топка. Ви предлагаме да си земете и нешто за јадење и пиење затоа што во близина нема продавничка. 

Се гледаме! Ѕрн ѕрн.
--------------------------------------------------------------
*** Секој учесник вози на своја одговорност.

Промотивни материјали - #KM28

[дизајн: Петар Антевски]
Промотивните материјали од овој блог- пост може слободно да се споделуваат, печатат, да се лепат на соодветни локации во градот, да се користат во рамки на објави за настанот или како линкови. 
Однапред ви благодариме на сите за помагањето да се прошири информацијата за Критична маса #28.
А на Петар му благодариме за досетливиот дизајн и сработувањето на овие материјали како придонес за Критичната маса во нашиот град. :)

МАТЕРИЈАЛИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ
  • постери и флаери 

-Постер (А3, во боја) верзија за печатење: линк.
постерот за КМ 28, верзија за веб и печатење
флаерот за КМ 28, предна страна, верзија за веб и печатење
флаерот за КМ 28, задна страна, верзија за веб и печатење
МАТЕРИЈАЛИ ЗА ВЕБ
  • банери Подолу следува преглед на банерите. Кодови на следниот линк.

веб-банер 500x500
веб-банер 300х250


веб-банер 980x160


веб-банер 990x80

веб-банер 851x315 (Facebook cover)
веб-банер 3125x1042 (Twitter cover)
 

20 August, 2014

Пријава на инфраструктурен проблем - високи рабници на пешачко-велосипедска патека, 20.08.2014


Во врска со инфраструктурниот проблем: неслеани рабници, забележан на мешаната велосипедско - пешачка патека на бул. Митрополит Теодосиј Гологанов во Скопје, на потегот кој се проширува, НаТочак достави дописи до Град Скопје и ЈП Улици и патишта.
Се надеваме на што поскора интервенција.
Линк до испратениот документ.


--------------------------------------------------------

До:                     Град Скопје 
                            Г. Коце Трајановски, Градоначалник на Град Скопје
Предмет:           Пријава на инфраструктурен проблем НЕСЛЕАНИ РАБНИЦИ  вдолж бул. Митрополит Теодосиј Гологанов (на потегот кој се проширува)

 
ПРИЈАВА
 

Почитувани, 

На ден 20.08.2014 год. пријавуваме несоодветно слеани рабници кои се наоѓаат долж М.Т.Гологанов, од раскрсницата со бул. 8ми Септември до раскрсницата со ул. Московска, ул. Миле Поп Јорданов и ул. Јуриј Гагарин (на потегот на булеварот кој се проширува). 

Булеварот моментално е во изградба и дел од рабниците се неколку сантиметри повисоки од коловозт (можеби при завршувањето на улицата таа ќе биде повисока за уште неколку сантиметри и со тоа ќе се израмни со рабникот), а дел од нив (претежно на ул. Миле Поп Јорданов и ул. Јуриј Гагарин) не се слеани со што се попречува качувањето на нив на велосипедистите, пешаците, луѓето во инвалидски колички, со бебешки колички и останати учесници во сообраќајот кои се движат по оваа патека. 

Висината и аголот на поставеност на рабниците по текот на самата патека, се особено проблематични за совладување од страна на учесниците во сообраќајот на тркала зашто им создаваат неудобност во движењето (треснувања), а може да бидат и опасни по безбедноста. 

Фотографии во прилог. 

  
Ве молиме за најитно решавање на овој проблем уште додека се во тек работите на проширување на булеварот, за да се овозможи безбедно сообраќање во најкраток можен временски рок.
Апелираме на местата на кои е предвидено спуштање на пешаците/велосипедистите од велосипедско-пешачката патека на коловоз (на допирот со пешачко-велосипедски премини), да се користат благи спуштања во облик на рампи кои ќе овозможат глатко спуштање/качување, а не рабници со вертикални или коси површини. Апелираме со соодветни правила за поставување на рабници да се оневозможи да се повторува проблемот во иднина.

Со почит,

НаТочак
Неформална група на велосипедисти

natochak@gmail.com
20.08.2014
Скопје

*Овој документ е испратен во печатена форма до Град Скопје и електронска форма до ЈП Улици и Патишта.

07 August, 2014

Пријава на инфраструктурен проблем - билборд на велосипедска патека, 7.08.2014

Во врска со инфраструктурниот проблем забележан на мешаната велосипедско - пешачка патека на бул. Митрополит Теодосиј Гологанов во Скопје, НаТочак достави дописи до Град Скопје и ЈП Улици и патишта.
Се надеваме на што поскора интервенција.
Линк до испратениот документ.

--------------------------------------------------------

До:                     Град Скопје 
                            Г. Коце Трајановски, Градоначалник на Град Скопје
Предмет:         Пријава на инфраструктурен проблем – билборд на патека на бул. Метрополит Теодосиј Гологанов (кај пералните кај ТЦ Беверли Хилс)


ПРИЈАВА

Почитуван г. Трајановски,

На датум 07.08.2014 на патеката за пешаци и велосипедисти на булевар Метрополит Теодосиј Гологанов е забележен билборд со димензии на столб 0,5 м х 0.2м, на средината на патеката – оддалечен 0,8м од зеленилото, што претставува опасност за велосипедистите, пешаците, луѓето во инвалидски колички, со бебешки колички и останати учесници во сообраќајот кои се движат по оваа патека. Поради поставеноста на столбот од билбордот во профилот на самата патека, профилот за движење се намалува и со тоа е неупотреблив за планираната намена: паралелно движење на пешаци и велосипедисти. Остатокот од патеката не е доволен да се разминат 2 лица на велосипед и пеш.
                               


Ве молиме за санација на овој проблем за да се овозможи непречено сообраќање, во најкус можен временски рок.
Апелираме со соодветни правила за поставување на билборди да се оневозможи да се повторува проблемот во иднина.

Со почит,
Неформална група на велосипедисти – НаТочак
natochak@gmail.com
07.08.2014
Скопје


*Овој документ е испратен во печатена форма до Град Скопје и електронска форма до ЈП Улици и Патишта.

Eco critical ride / Еко критично возење

Датум: 8.08.2014, петок
Почеток18:00, Плоштад Македонија
Крај: 19:00, Парк Гази Баба
Продолжуваме во: 20:30, Ку Ла

---------------------------------------------------------------------
Facebook настанлинк.

Руталинк.

Блог-пост за Екотопија деновите во Скопје: линк.
Централен настан за Екотопија деновите во Скопје: линк.

---------------------------------------------------------------------

Можеби веќе знаете или ги сретнавте...Деновиве во Скопје ги имаме учесниците на велосипедската тура Екотопија. Во петок заедно со нив имаме Еко критично возење на кое се добредојдени сите точакољупци.
Загаденоста и климатските промени ни укажуваат дека живееме во критични времиња кога треба да го реобмислиме својот начин на живот, начинот на кој ги произведуваме добрата, начинот на кој се однесуваме спрема околината, начинот на кој се превезуваме.
Изборот на точакот како превозно средство е еден од поедноставните (а сепак толку значајни) начини да се даде личен придонес во грижата за животната средина.
Кога возиме заедно, пораката е уште повидлива!
Дојдете со нас и Екотопија во петок на еко-критично возење!
Ќе возиме по следнава рута:

View Возење со Ecotopia за подигнување на свеста за еколошката состојба на Скопје in a larger map
Тргнуваме од 18:00 од Плоштад Македонија и завршуваме на мал пикник и дружење во парк-шумата Гази Баба.
После дружењето, возиме заедно до Центар во Ку Ла каде ќе има видео-проекција.

Обрнуваме внимание на еколошката состојба во Скопје.
Возиме покрај белите дробови на Автокоманда - парк шумата Гази Баба и покрај најголемиот загадувач на воздухот, Железара. Возиме возила (точаци) кои не загадуваат и позитивно делуваат на нашето здравје, а возиме по булевари кои се дизајнирани како пријателски за возила кои загадуваат, а не се пријателски кон точаците.
Слободно напишете некоја еко-порака и ставете ја на себе или на вашиот точак.
Придружете ни се да бидеме побројни и повидливи.
Да инспирираме возењето точак како превозно средство да дојде на дневен ред во животите на нашите сограѓани и во сликата за Скопје на одговорните!
Да пратиме порака дека сакаме да дишиме поквалитетен воздух!

Здравата иднина не е неостварлива утопија ако почнеме да делуваме.
Се гледаме во петок!
Ѕрн-ѕрн!

05 August, 2014

Мислење за задолжител​на употреба на заштитен шлем (кацига) при возење на велосипед

НаТочак, заедно со уште 11 организации кои застанаа зад ставот против воведувањето на задолжителна употреба на заштитен шлем (кацига) при возење на велосипед, испрати допис до надлежните институции.

Текстот од дописот е целосно пренесен во овој блог- пост, а како документ е достапен на следниов
линк.

Дописот е испратен до:

1. Министерство за транспорт и врски: Сектор за нормативно-правни работи, Сектор за Европска Унија, Сектор за уредување на просторот; 
2. Републички совет за безбедност на сообраќајот на патиштата;
3. Министерство за внатрешни работи;
4. Сектор за сообраќај на Град Скопје.

-------------------------------------------------------
 
Почитувани,
 
Би сакале да ви се обратиме во врска со најавената измена на постоечката легислатива и потенцијалното воведување на задолжителна употреба на заштитен шлем (кацига) за велосипедисти за кое дознавме преку медиумите.
 
Како што прочитавме во статијата на порталот www.denesen.mk:  http://denesen.mk/web/?p=261319 * предложени се измени на Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, каде се предлага задолжително носење заштитен шлем (кацига) и опремување на велосипедите со рефлектирачка опрема.
 
Иницијативата НаТочак ги поздравува сите мерки кои се во прилог на зголемување на безбедноста на велосипедистите, но паралелно и зголемување на атрактивноста на велосипедот како превозно средство за нови корисници.

          Сметаме дека воведувањето на заштитен шлем (кацига) како задолжителна опрема при користење на велосипедот како превозно средство е спротивно на заложбите за развој на велосипедскиот сообраќај.

          Истражувајќи за темата, наидовме на многу податоци и научни студии, како и ставови од релевантни институции и организации за урбаниот велосипедизам кои не се во прилог на донесувањето обврзувачки прописи за користењето на заштитен шлем (кацига).
 
Со цел да се задржи и поттикне позитивната тенденција на пораст на бројот на урбани велосипедисти во градовите низ Македонија не треба да се создава атмосфера на страв и слика дека велосипедот е небезбедно превозно средство, а градовите не се безбедни за велосипедисти.
 
·         Задолжително носење на заштитен шлем (кацига) придонесува за намалување на бројот на активни велосипедисти и креира слика меѓу потенцијалните идни велосипедисти дека возењето велосипед е опасно.
http://www.ecf.com/wp-content/uploads/2011/09/090430Helmet_brochure_for_Velo-city_093.pdf
 
·        Велосипедистите не се поголеми жртви на повреди на главата од возачите на автомобили и пешаците, но не постои задолжително користење на заштитен шлем (кацига) за нив.
http://www.howiechong.com/journal/2014/2/bike-helmets?fb_action_ids=10152475821825864&fb_action_types=og.likes#.U9Dd5ZSSyLh h
 
·         Заклучокот од студијата во прилог е дека еден од поефективните начини да се подобри безбедноста на пешаците и велосипедистите е да се зголеми нивниот број. Задолжително носење на заштитен шлем (кацига) би делувало во спротивна насока.
http://injuryprevention.bmj.com/content/9/3/205.abstrac
t
 
·         Задолжително носење на заштитен шлем (кацига) го комплицира јавниот систем за изнајмување на велосипеди. Управувачот на системот ќе мора да обезбедува и кациги за изнајмувачите и нивно соодветно складирање и контрола.
 
Кон овој наш став во прилог се и ставовите на две европски релевантни институции:
 
1.       Европската велосипедска федерација, најголемиот авторитет за урбан велосипедизам во Европа и светот, базирано на многу истражувања препорачува да не се воведува задолжителна употреба на заштитен шлем (кацига):
http://www.ecf.com/advocary/road-safety/helmets-and-reflective-vests/
2.       Во земјите од Европската унија не е задолжително носењето на кацига за велосипедисти. На следниов линк: http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/netherlands/safety_helmet_en.htm
може
да се прегледа европската легислативата по земја членка, а овде и на мапа:
http://helmetfreedom.org/847/bicycle-helmet-law-map/
 
Наместо да ги ублажуваме ефектите од евентуални сообраќајни незгоди со минимални заштитни мерки како што е заштитен шлем (кацига) притоа правејќи штета на други полиња, треба со соодветни мерки да оневозможиме тие судири да се случат:
 
1.  Со вложување во соодветна издвоена велосипедска инфраструктура на која движењето со велосипед е проточно, безбедно и нема судир со моторен сообраќај од кој теоретски би требало да штити заштитниот шлем и намалување на максималните дозволени брзини за моторните возила во делови од градот каде нема услови да се раздвои велосипедскиот сообраќај од моторниот; 
 
2.  Со подобрување на сообраќајната едукација за сите учесници во сообраќајот, во формалното образование, но и преку кампањи. 
 
Тоа се мерките кои покажуваат резултати во земјите со највисока безбедност на велосипедистите: Холандија и Данска. Таму велосипедската кацига не е задолжителна.
 
Во следната студија јасно може да се прочита дека земјите кои вовеле задолжително носење на заштитен шлем (кацига) направиле поголема штета во развојот на велосипедскиот сообраќај и безбедноста:
http://www.cyclehelmets.org/papers/c2034.pdf
 
Кога конечно имаме благ пораст на интересот кај нашите сограѓани за користење на велосипедот како превозно средство, да не одиме чекор назад со отежнување на легислативата за жртвите, туку напред, преку константно подобрување на условите за возење велосипед.
 
Се надеваме ќе го земете предвид мислењето од овој документ зад кое застанаа следните организации:
 
1. НаТочак (Скопје)
2. Велосипедска федерација на Македонија
3. То4ак
4. Коалиција за одржлив развој
5. Гоу Грин
6. Еко-свест
7. Милиеуконтакт Македонија
8. Еко Логик
9. Тетово на точак
10. Гостивар на точак
11. Битола на точак
12. Прилеп на точак
-------------------------------------------------------------------
 *„Денешен Весник - Велосипедистите меѓу најранливите учесници во сообраќајот, вторник, 6 Мај 2014, 13:29

Екотопија во Скопје (5-9.08.2014)

Во тек е интернационалната велосипедска тура Екотопија 2014-та.
Започна на 10-ти јули, во Софија, а ќе заврши на 30-ти септември во Атина.
После Бугарија, Србија и Косово, наредните 5+ дена (5-9.08.2014) учесниците ќе ги поминат во Скопје, па во други места во Македонија, после што ќе се упатат накај Грција.
Некои од учесниците кои се приклучуваат на турата почнувајќи од Скопје, пристигнаа и порано, а најголем дел од учесниците пристигнуваат денес, 5.08.2014.
Може слободно да се приклучите на турата во било кој момент, на возењето накај Грција или на активностите во Скопје: во АКСЦ, во Ку Ла и возејќи точак заедно низ градот.


Ова се деталите за случувањата во Скопје:

- 5.08, вторник

(денски) - пристигнување во Скопје
20:00 - дружење во АКСЦ (линк до Facebook настан)

-6.08, среда
17:00 - Вело-кујна (bike kitchen) во АКСЦ20:00 - споделување на вештини и знаење - настан во АКСЦ

-7.08, четврток
слободен ден


-8.08, петок
10:00 - посета на Зелената Арка
17:00 - мала Еко-критична маса низ градот (повеќе информации: тука.)
20:30 - филмска проекција и дружење во Ку Ла

-9.09, сабота заминување кон Гевгелија со неколку запирања (може да се приклучите и на ова!)

Посетете го и настанот на Facebook и следете таму или на блог-постов за евентуални измени.


А ова се деталите за Екотопија рутата:
10th-13th July – Sofia, Bulgaria
28th July – Nis, Serbia
1st-3rd August – Prishtina, Kosovo
/------ 5th-9th August – Skopje, Macedonia -----/
22nd-25th August – Thessaloniki, Greece
28th-31st August – Ierissos and Megali Panagia, Halkidiki, Greece
3rd September – Thessaloniki, Greece
7th-8th Sept – close to Larissa, Greece
10th Sept – close to Volos, Greece
28th-30th Sept – Athens, Greece


Што е велосипедската тура „Екотопија“?

Велосипедската тура „Екотопија“ е мобилна направи-сам (DIY) заедница, која се занимава со активизам, алтернативни начини на организирање и одржливо живеење низ различни региони на Европа повеќе од 20 години.

Оваа тура е отворена за сите заинтересирани за DIY, заштита на животна средина, активизам, живот во заедница, учење од различни култури, како и учење едни од други. На крајот на краиштата, таа ќе биде онаква каква што ќе ја направиме да биде. Вие сте велосипедската тура! Секој може да се приклучи во било кој дел од турата во било кои планирани активности или да предложи нови.
При патувањето - споделуваме вештини, практикуваме носење одлуки со консензус и заеднички работиме на создавање на неформална и не-хиерархиска средина. Готвиме локална веганска храна користејќи рачно направен шпорет, кампуваме и работите ги пренесуваме на велосипеди и приколки. Во местата кои ги посетуваме, разменуваме идеи и искуства, споделуваме вештини или физички помагаме.
Ние сме заедница која се развива во движење.
Повеќе детали на:https://www.ecotopiabiketour.net/